Χαλκιδική: Σε «Πολυλειτουργικό Κέντρο Αριστοτελικής Εκπαίδευσης» μετατρέπεται το Διδακτήριο Στρατονίκης

Χαλκιδική: Σε «Πολυλειτουργικό Κέντρο Αριστοτελικής Εκπαίδευσης» μετατρέπεται το Διδακτήριο Στρατονίκης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 15:15 Δημιουργία 22/10/21, 15:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ως «Πολυλειτουργικό Κέντρο Αριστοτελικής Εκπαίδευσης» φιλοδοξεί να αξιοποιήσει το ιστορικό Διδακτήριο Στρατονίκης ο δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Ο δήμος Αριστοτέλη, ολοκλήρωσε τις συμπληρωματικές διορθωτικές μελέτες που απαιτήθηκαν, εκπονώντας εξ` αρχής νέα στατική μελέτη, πλήρη αποτύπωση του κτηρίου και τροποποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης , μετά από σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων. Υπέβαλε φάκελο χρηματοδότησης του έργου, που έχει προβλεπόμενη δαπάνη 1,8 εκατ. Ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»

Το Διδακτήριο Στρατονίκης, που κατασκευάστηκε το 1913, αποτελεί τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του οικισμού, καθώς παρουσιάζει σημαντικά τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της τοπικής παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής δημόσιων κτιρίων (εκπαιδευτηρίων) και βρίσκεται σε περιοχή που συναντώνται και άλλα διατηρημένα κτίσματα, τα οποία συνθέτουν τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του οικισμού της Στρατονίκης.

Σύμφωνα με τον δήμο Αριστοτέλη, η προτεινόμενη επανάχρηση του διδακτηρίου αποσκοπεί στην αποδέσμευση από την έννοια του συστηματικού χώρου εκπαίδευσης και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο χρήσης ανοικτό προς την κοινωνία με τη δυναμική, όμως, φιλοξενίας και εκπαιδευτικών διαδικασιών. Κύριος στόχος της επέμβασης είναι η διατήρηση της ιστορικής και αισθητικής ταυτότητας του κτιρίου. Παράλληλα, επιχειρείται η ένταξη των νέων λειτουργικών απαιτήσεων, δίνοντας προτεραιότητα στην τυπολογία και τη γεωμετρία του κτιρίου, ενώ ανάλογα θα διαμορφωθεί και ο προαύλιος χώρος.

Αν σου άρεσε κάνε