Ανοιχτή επιστολή της ΠΟΘΑ στον υφυπουργό Πολιτισμού

Ανοιχτή επιστολή της ΠΟΘΑ στον υφυπουργό Πολιτισμού

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 16:01 Δημιουργία 20/10/21, 15:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοιχτή επιστολή στον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη έστειλε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), με αφορμή άρθρο τού κ. Γιατρομανωλάκη σε ιστοσελίδα όπου όπως αναφέρει η ΠΟΘΑ, ο υφυπουργός πληροφορεί ότι « έχει ήδη ετοιμάσει μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, εργασιακή και ασφαλιστική μεταρρύθμιση στον Πολιτισμό, η οποία μάλιστα έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης».


Η ΠΟΘΑ ζητά να κληθεί άμεσα σε διάλογο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων στην επιστολή ότι «η μεγάλη αλλαγή που έκανε πολλούς από εμάς να διακόψουν την επαγγελματική δραστηριότητα του ελεύθερου επαγγελματία ήταν η επιβολή τέλους επιτηδεύματος από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2011» και αναζητεί τον λόγο για τον οποίο «η κυβέρνηση φτιάχνει άλλο πλαίσιο, εν κρυπτώ και χωρίς να ενημερώσει τους κοινωνικούς εταίρους και δεν καταργεί απλώς το τέλος επιτηδεύματος αφού υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης».


Στην ίδια επιστολή η ΠΟΘΑ αναφέρει ότι ο υφυπουργός Πολιτισμού στο άρθρο του «ισχυρίζεται ότι η νέα μεταρρύθμιση θα περιορίσει την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία» και σημειώνει:


«Η αιτία, όμως, της εργασιακής μας αβεβαιότητας δεν είναι η έλλειψη παραστατικών από τη μεριά των εργαζομένων, αλλά η άρνηση των εργοδοτών να κάνουν συμβάσεις εργασίας (οι οποίες δεν απαιτούν έκδοση παραστατικών) ή να επωμιστούν το μερίδιό τους στις ασφαλιστικές εισφορές στις συμβάσεις έργου. Σίγουρα ο κ. Γιατρομανωλάκης θα μας έχει ακούσει σε κάποια από τις συναντήσεις μας να λέμε αυτό που έχουμε επαναλάβει εκατοντάδες φορές: ο μόνος τρόπος να μην υπάρχει μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις παντού. Μόνο έτσι οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα και δεν θα ανήκουν στη γκρίζα ζώνη ενός μόνο κατ' όνομα ελεύθερου επαγγελματία».

Αν σου άρεσε κάνε