ΚΥΚΛΩΨ: Τα ετήσια βραβεία ανέδειξαν το έργο των ανθρώπων στην τέχνη, το περιβάλλον και την επιστήμη

ΚΥΚΛΩΨ: Τα ετήσια βραβεία ανέδειξαν το έργο των ανθρώπων στην τέχνη, το περιβάλλον και την επιστήμη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 14:46 Δημιουργία 27/09/21, 14:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η κοινωνική προσφορά των ανθρώπων και η αναγνώριση της δημιουργικής δουλειάς όσων προωθούν μέσα από το έργο τους την ακριτική Δράμα, τονίζοντας την πλούσια ιστορία της και τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο της, βραβεύτηκαν και αναδείχθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «ΚΥΚΛΩΨ», με αφορμή τη διοργάνωση του τρίτου και τέταρτου κατά σειρά φωτογραφικού διαγωνισμού, που προκηρύχτηκαν τα έτη 2020 και 2021. Ωστόσο, οι υγειονομικές συνθήκες που επικράτησαν την περσινή χρονιά δεν επέτρεψαν την απονομή των βραβείων.

Η φετινή διοργάνωση για την απονομή των ετήσιων βραβείων ΚΥΚΛΩΨ για πρώτη χρονιά πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αυλή του αρχοντικού Αναστασιάδη ή αλλιώς «Μαρμάρινο Σπίτι, όπως το γνωρίζουν οι κάτοικοι της Δράμας. Το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό κτίσμα του 19ου αιώνα, μέσα στο πάρκο των νερών της Αγίας Βαρβάρας, βρίσκεται πλέον σε τροχιά αναγέννησης και πλήρους μεταμόρφωσης σ' ένα νέο χώρο πολιτισμού και πνευματικής συνάντησης καλλιτεχνών και δημιουργών.

Χάρη στον εμπνευστή και δημιουργό της ΚΥΚΛΩΨ, τον δραστήριο ευπατρίδη επιχειρηματία Άρη Θεοδωρίδη, το αρχοντικό αυτό αγοράστηκε και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ανακατασκευάστηκε, συντηρήθηκε και άνοιξε προσωρινά τις πόρτες του για να φιλοξενήσει στον καθόλα εντυπωσιακό κήπο του την εκδήλωση απονομής των βραβείων, που τείνουν να γίνουν θεσμός για την τοπική κοινωνία της Δράμας. Το μαρτυρούσε αυτό η αθρόα προσέλευση του κόσμου αλλά και σύσσωμες οι τοπικές αρχές, που κρατώντας άπαντες τα μέτρα προφύλαξης, τίμησαν τους ανθρώπους εκείνους που μέσα από τη δουλειά και τις δράσεις τους ανεβάζουν, όχι μόνο την πόλη τους αλλά και την ελληνική κοινωνία, ένα σκαλί ψηλότερα.

Ο δημοφιλής συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, που ήταν ο παρουσιαστής της βραδιάς, κατάφερε από την πρώτη στιγμή να κερδίσει το κοινό με την αμεσότητα και τη γλαφυρότητα του λόγου του, το λεπτό χιούμορ του, τα καυστικά του σχόλια, αλλά κυρίως κάνοντάς τους όλους κοινωνούς των προσωπικών του αναμνήσεων και εμπειριών από τη ζωή του στην ελληνική περιφέρεια.

Στην αρχή της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι νικητές του 3ου φωτογραφικού διαγωνισμού (2020) με θέμα τα νερά της Αγίας Βαρβάρας που ήταν: ο Νίκος Καραμπετάκης, ο Κυριάκος Μιχαηλίδης και ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου οι οποίοι κέρδισαν το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο αντίστοιχα.

Οι νικητές του φετινού, 4ου φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα τα τρένα και το σιδηροδρομικό σταθμός της Δράμας ήταν -κατά σειρά διάκρισης οι: Λευτέρης Σαλωνίδης, Κωνσταντίνος Βούλκος και Κωνσταντίνος Κουμπατής. Όλα τα βραβεία συνοδεύονταν από χρηματικά έπαθλα μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ.

Επιβραβεύοντας την επιστημοσύνη και την προσφορά στη φύση

Στη διάρκεια της ίδια βραδιάς έγινε και η απονομή των δυο βραβείων του Δραμινού Αγρότη- Κτηνοτρόφου και του Δραμινού Επιστήμονα, που δίνονται κατ' έτος σε πολίτες που κατάγονται από τη Δράμα ή ζουν και εργάζονται στην περιοχή της και οι οποίοι διακρίθηκαν για τη μη κερδοσκοπική και κοινωφελή δράση που υπηρετούν και αναπτύσσουν.

Στο πλαίσιο αυτό βραβεύθηκε ο ιδρυτής του Πελίτι Παναγιώτης Σαϊνατούδης που κατάφερε από το 1995 μέχρι σήμερα να ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων. Η ετήσια γιορτή σπόρων του Πελίτι είναι μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς, στέλνοντας το μήνυμα προς όλους ότι η διαφύλαξη της διατροφικής μας κληρονομιάς θα δώσει συνέχεια και προοπτική στις επόμενες γενιές. Σήμερα, το Πελίτι, ξεκίνησε μια παγκόσμια καμπάνια για την κατασκευή της πρώτης τράπεζας σπόρων στην έδρα του, στο Μεσοχωρι του Παραναστίου Δράμας.

Το βραβείο του Δραμινού Επιστήμονα που ξεχώρισε για το ήθος και την προσφορά του στην επιστήμη μοιράστηκαν φέτος ο Δρ. Γεώργιος Χαραλάμπους, υπεύθυνος του προγράμματος εγκατάστασης του υδροακουστικού δικτύου επιτήρησης των ωκεανών στον οργανισμό για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) και ο αστρολόγος Δρ. Άγγελος Τσιάρας.

Ο κ. Χαραλάμπους εντυπωσίασε παρουσιάζοντας το έργο που επιτελούν οι υδροακουστικοί σταθμοί του παγκόσμιου δικτύου επιτήρησης θαλασσών, που βρίσκονται ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο νησί του πλανήτη, ενώ αναφέρθηκε και στα «μυστικά» των ωκεανών, όπως τα καταγράφουν οι αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι σε αυτούς.

Ο κ. Τσιάρας, στη σύντομη ομιλία του, τόνισε ότι το πραγματικό επίτευγμα για έναν άνθρωπο είναι να έχει το ψυχικό σθένος και τη δύναμη να σταθεί πάλι στα πόδια του μετά από μια μεγάλη πτώση. Εμφανώς συγκινημένος από την τιμή που τού έγινε, ο Δραμινός επιστήμονας επισήμανε πως «όταν κοιτάμε ψηλά, έστω και από περιέργεια, το σημαντικότερο μάθημα που παίρνουμε είναι πόσο μικροί είμαστε μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος. Μέσα σε αυτή την απεραντοσύνη: Είμαστε όλοι ίσοι, η ματαιοδοξία δεν έχει θέση και πρέπει να αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον με σεβασμό και αξιοπρέπεια».

Όλα τα βραβεία συνοδεύονταν από το ποσό των 4.000 ευρώ, για την ενίσχυση του επιστημονικού έργου και των προσπαθειών των βραβευθέντων.

Τα ίχνη του πολέμου με τον φακό της Βούλας Παπαϊωάννου

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν τα λόγια του επιχειρηματία Άρη Θεοδωρίδη, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον κόσμο για την προσέλευσή του στην εκδήλωση. Εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι το σπίτι άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό, όχι μόνο για να φιλοξενήσει την εκδήλωση απονομής των βραβείων της ΚΥΚΛΩΨ αλλά και για να φιλοξενήσει και επίσημα την πρώτη του έκθεση με θέμα: «Η φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννου (1898-1990), από τα φωτογραφικά αρχεία του μουσείου Μπενάκη».

Στην καθόλα εντυπωσιακή έκθεση, που εγκαινιάστηκε αμέσως μετά την εκδήλωση, παρουσιάζονται φωτογραφίες της σπουδαίας Ελληνίδας φωτογράφου Βούλας Παπαϊωάννου, η οποία έκανε αντίσταση με την κάμερά της τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, αποτυπώνοντας τα ίχνη που αφήνει ο πόλεμος στο τοπίο και στους ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε