ΥΠΠΟΑ: 405.000 ευρώ σε δράσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

ΥΠΠΟΑ: 405.000 ευρώ σε δράσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 21:48 Δημιουργία 27/07/21, 18:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Χρηματοδότηση ύψους 405.000 ευρώ ανακοινώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, για την επιχορήγηση ή και αιγίδα έργων και δράσεων σχετικών με την έννοια του εκπατρισμού, με αφορμή την άφιξη και ενσωμάτωση των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι επιχορηγήσεις ανακοινώνονται σε συνέχεια της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2021.

Όπως έχει αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «πρόκειται για το πρώτο βήμα του τριετούς προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ, το οποίο εστιάζει στα γεγονότα και στις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς και στην προσφορά των προσφύγων στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των προσφυγικών σωματείων και επιστημονικούς φορείς, προετοιμάζει στην τριετία 2022-2024 ένα πλήρες πρόγραμμα, το οποίο θα καλύπτει την προσφυγιά με πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιστημονικές συναντήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα».

Μέσω της διαδικασίας του Μητρώου υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Γραμμάτων 57 αιτήματα. Από τις υποβληθείσες προς χρηματοδότηση ή και παροχή αιγίδας προτάσεις εγκρίθηκαν οι δράσεις 39 φορέων με το ποσό των 405.000 ευρώ. Επίσης αιτήθηκαν τη χορήγηση αιγίδας 30 φορείς, και εξ αυτών την έλαβαν 21.

H Γνωμοδοτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Αθανασία Παπαθανασίου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων, ως πρόεδρο, Αγγελική Στρατηγοπούλου, συγγραφέα, μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων, Νίκο Μαθιουδάκη, ερευνητή, επίκουρο καθηγητή, κριτικό, Ανδρέα Μήτσου, συγγραφέα, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, και Αλέξανδρο Μασσαβέτα, συγγραφέα, έλαβε υπόψη της τη συνάφεια και την εμβέλεια των δράσεων σε σχέση με τους σκοπούς της προκήρυξης, καθώς και παραμέτρους όπως τη γεωγραφική κατανομή δράσεων, την ικανότητα του φορέα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εγγραφής του μητρώου και την αναπτυξιακή προοπτική του.

Αν σου άρεσε κάνε