Παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού στο θέμα των καταγγελιών βίας

Παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού στο θέμα των καταγγελιών βίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 16:17 Δημιουργία 28/01/21, 16:04

Μετά τις καταγγελίες ηθοποιών για βία στο χώρο του θεάτρου, από παραγωγούς, καλλιτεχνικούς φορείς και δασκάλους, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρεμβαίνει ενεργά, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί Κώδικας Δεοντολογίας στους συγκεκριμένους χώρους, για την αποφυγή ανάλογων απαράδεκτων συμπεριφορών, σε βάρος καλλιτεχνών αλλά και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών.

Το ζήτημα έχει αναλάβει ο υφυπουργός Σύχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ο οποίος έχει ήδη έρθει σε επαφή με εκπροσώπους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και των θεατρικών παραγωγών έτσι ώστε να συνεργαστούν αποτελεσματικά και να κινηθούν σε μία κοινή γραμμή. Είναι εξάλλου, γνωστό, ότι σε αυτούς του κύκλους κυκλοφορούν εδώ και χρόνια πληρφορίες για ανάρμοστες συμπεριροφές οι οποίες μέχρι προσφάτως παρέμεναν επτασφραγιστο μυστικό.

Στο ίδιο πλαίσιο ξεκινά άμεσα από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η διαδικασίας δημιουργία Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος θα ορίζει σαφώς πότε ξεπερνώνται τα επιτρεπτά όρια στις επαγγελματικές αλλά και εκπαυδευτικές συμπεριφορές.

«Επειδή κατά καιρούς επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι ή και ως δικαιολογία για μη αποδεκτές συμπεριφορές, στο θέατρο, όπως και στους άλλους χώρους συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ένταση, η πίεση, το άγχος, αλλά και το αίτημα για υπέρβαση των ορίων εν ονόματι του καλλιτεχνικού οράματος και της καλλιτεχνικής ελευθερίας και έκφρασης, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η βία - λεκτική, σωματική, ψυχολογική - και η κατάχρηση εξουσίας δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία. Καλές τέχνες και καλλιτέχνες δεν σημαίνει μόνο καλά έργα, σημαίνει και καλές πρακτικές» υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Γιατρομανωλάκης».

Σε ανάλογο αυστηρά κλίμα, εξάλλου, κινείται και η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε συμπεριφορά εκφοβισμού, καταπίεσης, άσκησης βίας, η οποία εκφράζεται λεκτικά, ψυχολογικά ή σωματικά είναι απολύτως απαράδεκτη. Το θέατρο, όπως και κάθε άλλη τέχνη, αποτελεί ένα περιβάλλον συλλογικής έκφρασης, συνεργασίας,, ελευθερίας. Ο Πολιτισμός δεν είναι απλώς ένα πεδίο καλλιτεχνικού επιτεύγματος. Είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος, που οφείλει να δίνει το παράδειγμα για τον σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου. Ο φόβος και η βία οποιασδήποτε μορφής, δεν έχουν χώρο στην Τέχνη».

Αν σου άρεσε κάνε