Financial Times: Αφιέρωμα στον Έλληνα συλλέκτη Χάρη Δαυίδ

Financial Times: Αφιέρωμα στον Έλληνα συλλέκτη Χάρη Δαυίδ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 16:10 Δημιουργία 17/09/20, 15:24

Αφιέρωμα στη θρυλική συλλογή του Έλληνα συλλέκτη Χάρη Δαυίδ δημοσίευσε πρόσφατα η Financial Times με την ευκαιρία της έκθεσης των έργων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Με τον τίτλο «Ubuntu (ανθρωπιά). Πέντε δωμάτια από τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ», θα παρουσιαστεί η μεγάλη συλλογή 66 έργων, από 34 καλλιτέχνες, του Έλληνα επιχειρηματία και συλλέκτη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 19 Σεπτεμβρίου.

Το άρθρο των FT κάνει εκτενή αναφορά στην ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων έργων καθώς η όλη συλλογή αφορά στην Αφρική και αποτελείται εξ ολοκλήρου από έργα Αφρικανών δημιουργών.

Ο Χάρης Δαυίδ έχει μεγαλώσει στη Νιγηρία ενώ η σύζυγός του κατάγεται από τη Νότιο Αφρική. Το ζευγάρι διαθέτει προσωπική συλλογή 400 αντίστοιχων έργων, τα οποία κοσμούν το σπίτι τους, σε προάστιο της Αθήνας.

Τα έργα αποτελούνται κυρίως από ανακυκλωμένα υλικά, μεταλλικές συσκευασίες και σπρέι τα οποία γίνονται πρώτες ύλες για την Τέχνη - τα "σκουπίδια που πετάει η Δύση στην Αφρική" όπως αναφέρει ο Χ. Δαυίδ, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος από την ιστορία της δουλείας, το ρατσισμό, την πείνα, την έννοια φυλής και φύλου, το μαύρο σώμα και την απεικόνισή του, τις προκαταλήψεις, τη διασπορά, τη μνήμη κλπ, στοιχεία στα οποία βασίζεται και η αγάπη του για τη συγκεκριμένη συλλογή.

Αν σου άρεσε κάνε