Μενδώνη: Επιθετική και απειλητική η κίνηση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

Μενδώνη: Επιθετική και απειλητική η κίνηση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 18:02 Δημιουργία 02/07/20, 17:58

«Επιθετική και απειλητική» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την κίνηση Ερντογάν σχετικά με την Αγιά Σοφιά.

Η υπουργός, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε ότι ήταν «σοφό» το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ του 1934 που όριζε ως μνημείο την Αγιά Σοφιά

Όπως εξήγησε, «με τις πρωτοβουλίες του Ερντογάν στόχος είναι να επιστρέψει στον 15ο αιώνα αλλά έτσι απομειώνεται η οικουμενική αξία του μνημείου αυτού». Η υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα «έχει αντιδράσει με την ενημέρωση των κρατών-μελών της UNESCO γιατί η Αγία Σοφία πρέπει να μείνει Μουσείο».

«Η Τουρκία αγνοεί την υποχρέωση που έχει απέναντι στην UNESCO καθώς η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και απαιτείται απόφαση της διακυβερνητικής σύσκεψης για αλλαγή του καθεστώτος της» πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

«Θέλω να πιστεύω ότι το δικαστήριο θα αρθεί πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες» σχολίασε η ίδια με αφορμή την συνεδρίαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Τουρκίας για το θέμα. «Ο Πατριάρχης τα είπε όλα» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Αν σου άρεσε κάνε