«Μάχη» και στο πεδίο περιφερειών και δήμων

«Μάχη» και στο πεδίο περιφερειών και δήμων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:50 Δημιουργία 14/03/19, 11:48
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Χαρακτήρα εφ’όλης της ύλης αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και στο πεδίο των περιφερειών και των τριών μεγάλων δήμων είναι έτοιμη να δώσει η ΝΔ, σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να εξαντλήσει την 4ετία και να κάνει εθνικές εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας οι κκ. Πατούλης και Τζιτζικώστας έχουν σταθερό προβάδισμα έναντι του συνόλου των αντιπάλων τους και αποτελούν ξεκάθαρα τα φαβορί.

Είτε απευθείας από τον πρώτο γύρο είτε στο δεύτερο - εκμεταλλευόμενοι και το ευρύ αντι-κυβερνητικό κλίμα - οι δύο υποψήφιοι που στηρίζονται από τη ΝΔ, αναμένεται να επικρατήσουν.

Στην Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης αποτελεί επίσης την πρώτη επιλογή της πλειοψηφίας των πολιτών και η υποψηφιότητα Βουλγαράκη που ανακοινώθηκε χθες, δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρό εμπόδιο.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος επιθυμούσε καταρχήν την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή ή έστω τη διεκδίκηση μιας θέσης στη «γαλάζια» ευρωλίστα, βρήκε μάλλον κλειστές πόρτες και επέλεξε να κατέβει αυτόνομα στο δήμο Αθηναίων.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και παράγοντες της αυτοδιοίκησης, τα ποσοστά του θα κυμανθούν σε μονοψήφια επίπεδα και δεν θα είναι ικανά να σταματήσουν την πορεία του κ. Μπακογιάννη προς το δημαρχιακό Μέγαρο.

Στη Θεσσαλονίκη, όμως, η εικόνα είναι πιο πολύπλοκη για την ΝΔ, με δεδομένο ότι στην εκλογή κατεβαίνουν τρεις υποψήφιοι, που έχουν σημαντικά ερείσματα στη συντηριτική παράταξη. Ο κ. Ταχιάος, που είναι η επίσημη επιλογή του κόμματος, ο πρώην υπουργός κ. Ορφανός και ο κ. Ζέρβας, που προέρχεται από την φιλελεύθερη πτέρυγα.

«Γαλάζια» στελέχη στην πόλη παραδέχονται ότι για τη ΝΔ ο αντίπαλος δεν είναι η κυρία Νοτοπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι εσωκομματικές έριδες και η πολυδιάσπαση.

Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε ρυθμιστή της εκλογής και όχι ως διεκδικητή του δήμου. Στο δεύτερο γύρο το κυβερνόν κόμμα θα στηρίξει όποιον βρεθεί απέναντι στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκλογή του κ. Ταχιάου.

Στον Πειραιά, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του κ. Κορκίδη και την επιλογή της μάλλον αδύναμης υποψηφιότητας του κ. Βλαχάκου, η επανεκλογή του νυν δημάρχου κ. Μώραλη είναι το πλέον πιθανό σενάριο. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι σαφές ότι η μάχη στο μεγάλο λιμάνι θα λήξει με ισοπαλία, καθώς ο Δήμος θα έχει χαθεί και για τα δυο μεγάλα κόμματα.

Στη ΝΔ εκτιμούν, τέλος, ότι τουλάχιστον άλλες επτά περιφέρειες Πελοπόννησος, Θεσσαλία, βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Ήπειρος θα έχουν γαλάζιο χρώμα, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί το βράδυ των εκλογών, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θα έχουν κάθε λόγο να μιλούν για εκλογική νίκη.

Αν σου άρεσε κάνε