Σε ρυθμούς συνεδρίου η ΝΔ

Σε ρυθμούς συνεδρίου η ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:20 Δημιουργία 06/12/18, 08:16
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε ρυθμούς... συνεδρίου κινείται η ΝΔ, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα στις 14 του μηνός αρχίζουν οι εργασίες του ανώτατου οργάνου του κόμματος.

Ο χαρακτήρας που εκ των πραγμάτων έχει δοθεί είναι αμιγώς προεκλογικός και πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κηρύξει πανστρατιά ενόψει των τριών αναμετρήσεων που θα γίνουν μέσα στην επόμενη χρόνια.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ενώπιον 3.000 συνέδρων αναμένεται να περιγράψει τους στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ, να δώσει το σαφές ιδεολογικό στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και να εκπέμψει το μήνυμα της ενότητας σε κορυφή και βάση.

Το «παρόν» στο συνέδριο αναμένεται να δώσουν όλα τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη, όπως είναι οι πρώην πρωθυπουργοί κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς, καθώς ο κ. Βαγγέλης Μειμαρακης. Δεν είναι γνωστό ακόμη, εάν τα στελέχη αυτά θα κάνουν δημόσια παρέμβαση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουν τον κ. Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι πολιτική αλλαγή, κάτι που αποτελεί βασική θέση του προέδρου της ΝΔ.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, πάντως, είναι βέβαιο ότι οι ζυμώσεις θα είναι πολλές, αλλά με έναν κοινό παρονομαστή: την αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος προς το κέντρο και την λεγόμενη δεξιά.

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι το συνέδριο να εγκρίνει τις επιλογές που θα προωθήσει ως πρωθυπουργός μετά τις επόμενες εκλογές και ειδικότερα να έχει την στήριξη όλων για τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πολιτική που σχεδιάζει. Μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε χθες στους Financial Times έδωσε το στίγμα των προθέσεων του, θέτοντας ως άμεσες προτεραιότητές του την αύξηση των επενδύσεων και το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων, όπως είναι το Ελληνικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι πυλώνας της οικονομικής του πολιτικής είναι η μείωση των φόρων, ενώ απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες έστειλε σαφές μήνυμα ότι θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα, αλλά δεν θα υπάρξει προνομιακή μεταχείριση κανενός, καθώς όλοι θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες που θα ισχύουν.

Στο συνέδριο που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου αναμένεται να αναδειχθούν και τα νέα μέλη της πολιτικής επιτροπής του κόμματος, ενώ γραμματέας αναμένεται να επανεκλεγεί ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Θέμα εσωκομματικών ισορροπιών δεν θα τεθεί, καθώς κανείς δεν επιθυμεί σύγκρουση ή παρασκήνιο για την κατοχύρωση κομματικών θέσεων. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να επαναεπιβεβαιωθεί η κυριαρχία Μητσοτάκη στο εσωκομματικό πεδίο.

Αν σου άρεσε κάνε