Νέα προεκλογικά «νταούλια» από τον Τσίπρα στη Βουλή

Νέα προεκλογικά «νταούλια» από τον Τσίπρα στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:46 Δημιουργία 28/11/18, 13:12

Προεκλογική «φόντο» είχε η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, κατά την οποία επιστράτευσε για ακόμη μία φορά την επικοινωνιακή πολιτική της παροχολογίας, πλέκοντας το εγκώμιο της κυβέρνησής του, η οποία, όπως ο ίδιος είπε, προσφέρει ανακούφιση στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

«Φέρνουμε ελαφρύνσεις, όπως είχαμε υποσχεθεί και εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. μιλώντας στη Βουλή με αφορμή τις τροπολογίες για τον ΕΝΦΙΑ και το κοινωνικό μέρισμα.

Ο ίδιος φρόντισε να αναφερθεί και στην υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, τη στιγμή που δέχεται «πυρά» από σύσσωμη την αντιπολίτευση για τα «ματωμένα» υπερπλεονάσματα και την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης.

«Προχωράμε ήδη με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης ενός σχεδίου που μας έφερε με ασφάλεια στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα, στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί», δήλωσε.

Σημείωσε δε ότι έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουν πληρωθεί τα αναδρομικά στους ένστολους και τους πανεπιστημιακούς.

Μιλώντας για την τροπολογία που αφορά το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι γνώριμη στους βουλευτές γιατί και πέρυσι είχε κατατεθεί μια ανάλογη ρύθμιση που προσφέρει ανακούφιση στα αδύναμα στρώματα», ενώ άνοιξε παράθυρο σε αύξηση του ποσού των 710 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως την Δευτέρα έτσι ώστε την Τρίτη να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τους δικαιούχους.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, απευθυνόμενος στον βουλευτή κ. Τσιάρα: «Βλέπω κ. Τσιάρα ότι κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας. Ελπίζω να μην είναι και σήμερα σε κάποια γειτονιά του κέντρου και να έχουμε ευτράπελες στιγμές».

Επίσης, έκανε λόγο για επιτυχίες της ΕΛΑΣ, σημειώνοντας: «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα δούμε στα δελτία αυτές τις θετικές ειδήσεις. Βλέπουμε άλλα, που για ψύλλου πήδημα γίνονται κεντρικά θέματα. Είδαμε όμως ότι υπάρχει άλλος σχεδιασμός για πεζές περιπολίες του αρχηγείου και συλλήψεις σε σούπερ μάρκετ και σε ΕΛΤΑ στα Βίλια. Και σήμερα η πιο σημαντική επιτυχία, η εξάρθρωση ενός δικτύου εγκληματικής οργάνωσης με 59 συλληφθέντες με χειροπέδες και του εγκεφάλου. Και έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί με τους εγκληματίες με τα λευκά κολάρα δεν ασχολείται κανείς. Αναφέρομαι στο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόναι δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται και να είναι σε απελπισία και προσπάθησαν να βρουν δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας».

Έντονο προεκλογικό «άρωμα» είχε και η αναφορά του στα περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ρίχνοντας περαιτέρω «βολές» κατά της ΝΔ: «Το δεύτερο μέτρο ελάφρυνσης το οποίο καλείται σήμερα να ψηφίσει η Βουλή, αφορά τον περιβόητο ΕΝΦΙΑ. Έναν φόρο, ο οποίος αποτέλεσε εμβληματικό συστατικό της μνημονιακής περιόδου. Και θέλω πριν μπω στην ουσία της συγκεκριμένης ρύθμισης να πω κάτι σύντομα. Εδώ και 3,5 χρόνια ακούμε την κατηγορία από την αντιπολίτευση ότι είμαστε ανακόλουθοι γιατί δεν τον καταργήσαμε. Μήπως θυμάται κανείς ποιος τον θεσμοθέτησε αυτό το φόρο; Είστε οι βασικοί εμπνευστές του και τολμάτε να μας καταγγέλλετε ότι εμείς έχουμε την μοχθηρία απέναντι στην μεσαία τάξη, όταν εσείς τον φέρατε και οδήγησε χιλιάδες συμπολίτες μας στα μοχθηρά χέρια των ενεχυροδανειστών όπως αυτών που συλλάβαμε σήμερα; Εμείς έχουμε σχέδιο και προχωράμε σε μείωση 10% μεσοσταθμικά και εξασφαλίσαμε τον χώρο για επιπλέον μείωση 20% του χρόνου ώστε στα λαϊκά νοικοκυριά να φθάσει 50% το 2020. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Φέτος αν δεν προχωρούσαμε στην παρέμβαση από 2,6 δις ευρώ έσοδα θα πηγαίναμε στα 2,9 δις λόγω αναπροσαρμογής αντικειμενικών. Καλύπτουμε την αύξηση και μειώνουμε επιπρόσθετα 10%. Αρα αυτό που ψηφίζουμε σήμερα φέρνει μείωση μεσοσταθμική 10% αντί αύξησης 20%. Δηλαδή μειώνουμε κατά 20% μεσοσταθμικά. Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε, θα δουν μείωση τα 5,1 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή το 88% των φορολογουμένων.


Και συγκεκριμένα:

- Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%.

Κάποιοι θα χλευάσουν ότι είναι χαμηλό το ποσοστό όμως αφορά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι φορολογουμένων, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

- Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%

Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.

- Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10% (9,5% συγκεκριμένα)

Και αφορά 590.000 πολίτες.

Για να γίνω πιο σαφής και με παραδείγματα:

- Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει 157 ευρώ αντί για 224. 67 ευρώ λιγότερα.

- Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232. 70 ευρώ λιγότερα.

- Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. 79 ευρώ λιγότερα.

Αν σου άρεσε κάνε