Στο «βαθύ κόκκινο» η πολιτική κόντρα για τις εξελίξεις στην Εκκλησία

Στο «βαθύ κόκκινο» η πολιτική κόντρα για τις εξελίξεις στην Εκκλησία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:24 Δημιουργία 20/11/18, 10:18
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Κάθε εμπλοκή σε αυτή τη συμφωνία, που μετεβλήθη σε «πρόθεση συμφωνίας» για να καταλήξει σε μια σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας, αρνείται η ΝΔ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά δημοσιεύματα και πληροφορίες που διαρρέονται από την Ηρώδου Αττικού και αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε εκ των προτέρων για τα όσα θα συμφωνούσε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, πράγματι η συνάντηση μεταξύ του πρόεδρου της ΝΔ και του προκαθημένου της ελλαδικής Εκκλησίας έγινε πριν το τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιερώνυμο.

Ωστόσο, στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι το ραντεβού σημειώθηκε πολλές ημέρες νωρίτερα, ενώ από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τονίζεται ότι η επαφή υπήρξε μια ημέρα πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις.

Σε αυτό, όμως, που συμφωνούν πηγές από την Αρχιεπισκοπή και τη ΝΔ, είναι πως στη συνάντηση αυτή δεν έγινε συζήτηση για την επικείμενη (εκείνη την ώρα), συμφωνία του κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό. Από την πλευρά τους, στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιμένουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε ενημερωθεί σχετικά και πως πληροφορήθηκε από την τηλεόραση τη συμφωνία.

Την ίδια ώρα δε, βουλευτές της ΝΔ αφήνουν σαφείς αιχμές κατά του Αρχιεπισκόπου, τονίζοντας ότι πριν από τις ανακοινώσεις θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ενημέρωση πολλών παραγόντων. Σε αυτή την ομάδα εντάσσουν προφανώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Κρήτης και -φυσικά- τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θέλει να ανεβάσει τους τόνους, ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον κ. Ιερώνυμο, εντούτοις δεν κρύβει τη δυσφορία του για ότι όλα έγιναν ερήμην του.

Ως προς την ουσία, η ΝΔ έχει καθαρή θέση και εκτιμά ότι όλο αυτό το θέμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη επικοινωνιακό «τρικ» του κ. Τσίπρα. Θα στηρίξει τους 10.000 κληρικούς που διαμαρτύρονται, τους Μητροπολίτες που τάσσονται υπέρ ενός εξαντλητικού διαλόγου πριν από οποιαδήποτε συμφωνία και λαμβάνει αποστάσεις από τα θετικά μηνύματα που εξακολουθεί να εκπέμπει ο Αρχιεπίσκοπος μετά την εκρηκτική Σύνοδο της Ιεραρχίας την περασμένη Παρασκευή.

Στην Πειραιώς περιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα τολμήσει τελικά να προχωρήσει σε «ιερό πόλεμο» , να προχωρήσει δηλαδή μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση για τη μισθοδοσία των κληρικών, αλλά επειδή -όπως λένε - η πίεση που υφίσταται για να απελευθερώσει έστω και με αυτόν τον τρόπο 10.000 θέσεις στο δημόσιο, είναι ισχυρή, ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.

Αν σου άρεσε κάνε