Τσίπρας-Καμμένος: «Παιχνίδι» συμβιβασμού έως τα Χριστούγεννα

Τσίπρας-Καμμένος: «Παιχνίδι» συμβιβασμού έως τα Χριστούγεννα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:31 Δημιουργία 23/10/18, 09:06
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Οι συγκυβερνήτες το έχουν δηλώσει και μια και δυο, πολλάκις… Κοινές τους δεσμεύσεις είναι πως θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και πως θα πατάξουν τη διαφθορά. «Μαζί». Όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα, εκεί ο καθένας ακολουθεί τη δική του πορεία μεν, δίχως να ρίχνει τη «συμμαχία» δε. Αυτό είναι το «αφήγημα» των κκ. Τσίπρα και Καμμένου σχετικά με την «καυτή πατάτα» του Σκοπιανού, την οποία τώρα οι ίδιοι κρατούν στα χέρια, κατόπιν της έκβασης της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Στην πραγματικότητα, το ότι ο Ζόραν Ζάεφ συμπλήρωσε το «παζλ» με τους 80 βουλευτές, αποτελεί το χειρότερο σενάριο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία σταδιακά διασπάται. Ο κ. Καμμένος είχε επενδύσει πολιτικά στο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα φτάσει καν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε ο ίδιος να κληθεί να κάνει πράξη τις απειλές του. Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας ήλπιζε πως δεν θα χρειαζόταν να αναμετρηθεί με τους «αντάρτες», που αναδείχτηκαν αφενός στη σκιά του «τυφώνα Πάνου», αφετέρου τον απόηχο της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά. Διαψεύστηκαν. Τα σενάρια έχουν «απλωθεί» στο τραπέζι και πλέον οι εξελίξεις εξαρτώνται ξεκάθαρα από τις επόμενες κινήσεις στα Σκόπια. Κοινώς, οι συγκυβερνήτες είναι απόλυτα «δεμένοι» με τα βήματα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Τα ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά «ρήγματα» που έχουν προκληθεί, αναγκάζουν τους κκ. Τσίπρα και Καμμένο να αναζητήσουν τα «καταφύγια», που θα τους διασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή στην εξουσία. Αν υποθέσουμε, ωστόσο, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου και ότι θα έχει προηγηθεί η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, τότε δύσκολα η συγκυβέρνηση να αντέξει έως την ερχόμενη άνοιξη.

Τα χρονικά περιθώρια των κκ. Τσίπρα και Καμμένου ολοένα και περιορίζονται, οπότε τουλάχιστον έως τα Χριστούγεννα οι ίδιοι έχουν αποφασίσει να πορευτούν «μαζί», προκειμένου να «πουλήσουν» την αναβολή των περικοπών στις συντάξεις, εάν πράγματι οι θεσμοί ανάψουν το «πράσινο φως» ως προς το ελληνικό αίτημα. Θεωρούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα «καλύψει» το κυβερνητικό χάος, έστω και προσωρινά. Από εκεί και πέρα η συνέχεια της σύμπραξής τους είναι απρόβλεπτη.

Στους ΑΝΕΛ μυρίζει «μπαρούτι». Ήδη Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά και Κουίκ έχουν ρίξει άγκυρα προς άλλες παραλίες, που σημαίνει πως ο κ. Καμμένος κινδυνεύει να μείνει μόνος στο «καράβι». Πέρα από τους τρεις (έως τώρα), ο πρωθυπουργός, λοιπόν, μετρά τα «κουκιά» από τη δεξαμενή είτε άλλων κομμάτων, όπως το Ποτάμι που έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία αλλά δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση, είτε των ανεξάρτητων. Το ερώτημα, είναι, πόσο θα αντέξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας; Όχι πολύ, εκτιμούν, πολιτικοί αναλυτές που «βλέπουν» τις πρόωρες εκλογές ως μονόδρομο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο εκλογικός συναγερμός έχει σημάνει και πως ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα «καυτός» όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις. Από την Ηρώδου Αττικού εκπέμπεται τώρα το μήνυμα «μπορούμε και χωρίς τον Καμμένο», η αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο διαμηνύει πως θα «πολεμήσει» κάθε προσπάθεια σύστασης κυβέρνησης οριακής πλειοψηφίας. Το Μαξίμου καλλιεργεί κλίμα «πόλωσης», οπότε δεν θα αποτελέσει έκπληξη, αν στο δρόμο προς τις κάλπες κινηθεί με τη γνωστή πολιτική της σκανδαλολογίας…

Αν σου άρεσε κάνε