«Μπορούμε και χωρίς τον Καμμένο»... διαμηνύει τώρα το Μαξίμου

«Μπορούμε και χωρίς τον Καμμένο»... διαμηνύει τώρα το Μαξίμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:36 Δημιουργία 22/10/18, 12:22

«Μπορούμε και χωρίς τον Καμμένο», είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της προειδοποίησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, μόλις η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς επικύρωση στη Βουλή.

Το ερώτημα είναι, αν μέχρι τότε το κόμμα του κ. Καμμένου θα έχει παραμείνει «όρθιο», καθώς από τους έξι βουλευτές που μετρά αυτή τη στιγμή, Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος και πιθανότατα Ζουράρις, όχι μόνον δεν προτίθενται να ρίξουν την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, αλλά τουλάχιστον οι δύο πρώτοι δηλώνουν πως θα ψηφίσουν και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ηρώδου Αττικού στήνει την επικοινωνιακή στρατηγική της, τη στιγμή που έχει σημάνει εκλογικός συναγερμός. Το παραπάνω μήνυμα έρχεται, βέβαια, αφότου ο πρωθυπουργός επέλεξε το «στρατόπεδο» του κ. Καμμένου, «αδειάζοντας» τον κ. Κοτζιά, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του ΥΠΕΘΑ πως τα «συμφωνημένα ισχύουν», τουλάχιστον μέχρι όσο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του καθένα.

Αν υποθέσουμε, πως επιδιώκουν από κοινού να παίξουν το «θέατρο» της μη περικοπής των συντάξεων, τότε έως τα Χριστούγεννα θα κινηθούν στο αφήγημα του «μαζί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να γυρίσουμε την ατζέντα σε θετική από αρνητική».

Το εντυπωσιακό και συνάμα πρωτοφανές, πάντως, είναι πως οι κινήσεις των συγκυβερνητών εξαρτώνται απόλυτα από την πολιτική σκηνή των Σκοπίων, δηλαδή από τα βήματα του Ζόραν Ζάεφ.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε σήμερα, Δευτέρα πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να ολοκληρώσει την τετραετία, ακόμη και στην περίπτωση που κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει πράγματι προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Όπως τόνισε ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά, η κυβέρνηση θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ.

«Δεν σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα προσχωρήσει στην προσπάθεια της Ν.Δ. να πέσει η κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σχετικά με τον κ. Κοτζιά, ό ίδιος έκανε λόγο για πολλές ανακρίβειες όσον αφορά την παραίτησή του, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα της κυβέρνησης.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως οι κκ. Τσίπρας και Κοτζιάς θα συνεχίσουν να έχουν στενή συνεργασία. «Οι πολιτικές πρωτοβουλίες Ν. Κοτζιά όπως η Συμφωνία των Πρεσπών προχωρούν», συμπλήρωσε.

Αν σου άρεσε κάνε