Ακόμα να ακουστεί ένα «mea culpa»

Ακόμα να ακουστεί ένα «mea culpa»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:37 Δημιουργία 31/07/18, 09:26
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ανείπωτη εθνική τραγωδία στις φλόγες απέδειξε ότι από το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθείται η ίδια τακτική σε κάθε «μέτωπο», που θίγεται..., ενδεχομένως και ανεπανόρθωτα.

Έτσι ακριβώς, εξάλλου, μοιάζει να έχει πληγεί και η «Αριστερά» του Αλέξη Τσίπρα, μόλις 20 ημέρες πριν την έξοδο από το πρόγραμμα, για την οποία στην Ηρώδου Αττικού προετοιμάζονταν για ακόμη μία φιέστα στο όνομα των μνημονίων.

Προς το παρόν το επικοινωνιακό σόου από την πλευρά της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην κάλυψη των εγκληματικών αστοχιών των αρμοδίων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, οδήγησαν τη χώρα στο θρήνο, στο σπαραγμό και στην απόγνωση.

Η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική επισφράγισε την κυβερνητική προχειρότητα, την ανικανότητα διαχείρισης αιώνιων προβλημάτων, που μαστίζουν την Ελλάδα, αλλά και την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζονται επικοινωνιακά ζητήματα ζωής και θανάτου.

ΕΚΑΒ, ΠΟΕΔΗΝ, Λιμενικό φέρνουν ενώπιον των ευθυνών της την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για το επικοινωνιακό «θέατρο», που στήθηκε και παίχτηκε on camera στο Κέντρο Επιχειρήσεων, με αποκορύφωμα τη δήλωση του πρωθυπουργού τα εφιαλτικά εκείνα μεσάνυχτα περί «ασύμμετρης απειλής», αλλά της αποσιώπησης της πληροφορίας περί ύπαρξης θυμάτων, ενώ ήδη η πολιτική ηγεσία είχε ενημερωθεί, ενώ ήδη είχαν ζητηθεί 40 σακούλες για τις σορούς των ανθρώπων, που βρήκαν τραγικό τέλος στις φλόγες.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οχτώ ημέρες μετά το δραματικό γεγονός, δεν έχει ακουστεί ένα «mea culpa». Ο πρωθυπουργός έσπευσε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη στα... λόγια, στην πράξη, ωστόσο, δεν φαίνεται ψήγμα συνείδησης. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος «έτρεξε» να «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα των κκ. Τόσκα και Τζανακόπουλου κατά τη συνέντευξη-παρωδία για την εθνική τραγωδία. Και πάλι, όμως, για την «ταμπακιέρα» δεν έχει ακόμη ειπωθεί ούτε λέξη.

Στο Μαξίμου εξακολουθούν να μιλούν για ακραία καιρικά φαινόμενα, που παρέσυραν τους συμπολίτες μας στο θάνατο, ενώ ο κατάλογος με τα θύματα μεγαλώνει, ενώ οι ελπίδες κατά την αναζήτηση των αγνοουμένων στα καμένα, σβήνουν. Είναι, λοιπόν, επίσημη θέση τους ότι η κλιματική αλλαγή έφερε την καταστροφή στην Ελλάδα. Συνεπώς, σε μία χώρα, όπου τα καιρικά φαινόμενα έχουν τόση δύναμη, ώστε να αφανίζουν ζωές, σπίτια, περιουσίες, όλοι είμαστε μελλοντικά θύματα ενός ανάλογου τραγικού περιστατικού, όπως αυτό στο Μάτι, όπως το αμέσως προηγούμενο στη Μάνδρα.

Η φωτιά «έσβησε» τους πανηγυρισμούς περί δήθεν «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και επιστροφής στην καθημερινότητα την 21η Αυγούστου. Ο θρήνος, που όλοι οι Έλληνες βιώνουμε, επιβεβαιώνει πως κανονικότητα δεν μπορεί να υπάρξει στη χώρα μας, όσο την κυβερνούν πολιτικοί, που μιλούν για «ασύμμετρα φαινόμενα» και «άναρχη δόμηση», ενώ επί των ημερών τους κάηκαν ζωντανοί τουλάχιστον 92 άνθρωποι!

Είναι σχεδόν, βέβαιο, ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει την «πόλωση» και όχι τους χαμηλούς τόνους. Πεπατημένη. Όπως και όταν είπαν «ναι σε όλα» στο Eurogroup του Μαίου, όπως όταν έβαλαν την υπογραφή τους στη συμφωνία εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια. Σε πρώτο στάδιο, αποκρύπτουν την αλήθεια, σε δεύτερο τη «βαφτίζουν» και στο τελευταίο παριστάνουν τους θιγμένους, εξαπολύοντας επίθεση σε αξιωματική αντιπολίτευση και ΜΜΕ, στο πλαίσιο του γνωστού αφηγήματος περί συντονισμένου σχεδίου πτώσης τους από την εξουσία.

Το αν θα γίνουν πράγματι, εν μέσω θρήνου, οι φιέστες σε Πνύκα και Καστελόριζο, ουδείς γνωρίζει, αλλά όλοι περιμένουμε το ο,τιδήποτε…

Πληροφορίες λένε πως η κυβέρνηση θα βάλει, στο μεταξύ, τις μπουλντόζες στο Μάτι, για να δείξει αποφασιστικότητα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. «Θα γκρεμίσουμε, όπου χρειαστεί», το μήνυμα του Χρήστου Σπίρτζη.

Σε κάθε περίπτωση, η φωτιά έκαψε όλα τα επικοινωνιακά «χαρτιά» της κυβέρνησης, η οποία έτσι κι αλλιώς καταρρέει δημοσκοπικά, που σημαίνει πως θα κληθεί να βρει άμεσα το αφήγημα πάνω στο οποίο θα στηρίξει το καμένο… επ’ αόριστον «ηθικό πλεονέκτημα».

Αν σου άρεσε κάνε