Δηλώνουν... «άψογοι» (!) και περνούν στην αντεπίθεση

Δηλώνουν... «άψογοι» (!) και περνούν στην αντεπίθεση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:06 Δημιουργία 30/07/18, 07:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Μία εβδομάδα μετά τη φονική πυρκαγιά, που «κατάπιε» τουλάχιστον 91 ανθρώπινες ζωές, βυθίζοντας την Ελλάδα σε πένθος και «σβήνοντας» από το χάρτη το Μάτι, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

-Επικρατεί ένα απίστευτο «αλαλούμ» με τον ακριβή αριθμό των επιβεβαιωμένων θυμάτων. Στη χθεσινή επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη δεν αναφέρθηκε στη λίστα των νεκρών. Ωστόσο, αθροιστικά, οι ταυτοποιημένες και μη σοροί, μαζί με τους τέσσερις εγκαυματίες που κατέληξαν στις ΜΕΘ, οδηγούν σε 91 νεκρούς.

-Πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να ψάχνουν στα καμένα για… ελπίδα. Αναζητούν τους 25 αγνοούμενους μετά το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας την περασμένη Δευτέρα, με τις ανησυχίες ότι η λίστα με τους νεκρούς ενδεχομένως και να μακρύνει περαιτέρω, ολοένα και να εντείνονται (με σοβαρότατη πιθανότητα ορισμένοι εξ αυτών να μην βρεθούν ποτέ).

-Δέκα εγκαυματίες βρίσκονται στη ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση. Συνολικά, 43 τραυματίες παραμένουν σε νοσηλεία, ενώ μόλις ένα παιδάκι εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Παίδων, ευτυχώς σε καλή κατάσταση.

-Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, 59 σοροί έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ εκκεμεί ακόμη η ταυτοποίηση άλλων 28.

-Στην εγχώρια πολιτική σκηνή το κλίμα είναι περισσότερο τεταμένο από ποτέ. Αφότου εξέπνευσε το τριήμερο εθνικό πένθος, που είχε κηρύξει ο πρωθυπουργός, έχουν βγει τα μαχαίρια, στον απόηχο αφενός της συνέντευξης-παρωδία των κκ. Τόσκα και Τζανακόπουλου και αφετέρου της δήλωσης περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης του κ. Τσίπρα κατά την εισαγωγική ομιλία του στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο.

-Ο θρήνος, ο πόνος, η απόγνωση και η οργή των Ελλήνων, όχι μόνο όσων κατοικούν στο Μάτι και είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να ζουν με τον εφιάλτη της πύρινης κόλασης χαραγμένο στις μνήμες τους, αλλά και όλων των υπολοίπων που βιώνουμε μέσα από τις συγκλονιστικές περιγραφές τη θλίψη για την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στη χώρα μας, αποτυπώνονται στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ, όπου καταγράφεται σφοδρή κριτική κατά της πολιτικής ηγεσίας και εγείρονται καίρια ερωτήματα για το πώς φτάσαμε να θρηνούμε 88 συμπολίτες μας.

-Ερωτήματα, που παραμένουν αναπάντητα από τους κυβερνώντες, οι οποίοι τώρα περνούν στην αντεπίθεση για τα ομαδικά «πυρά» που δέχονται περί «ανευθυνότητας», «αναισθησίας» και «ανικανότητας», εξαπολύοντας «βολές» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ.

-Οι αποκαλύψεις και οι παραδοχές διαδέχονται η μία την άλλη. Μόλις χθες, ο επικεφαλής των ΟΥΚ Λιμενικού προχώρησε σε μία καταλυτική μαρτυρία, ότι ο πρώτος νεκρός εντοπίστηκε πριν νυχτώσει, πως ενημερώθηκε ευθύς αμέσως η πολιτική ηγεσία, η οποία εντούτοις αποφάσισε να μην γνωστοποιηθεί η είδηση, για να μην προκληθεί πανικός. Ακολούθησε η απίστευτη απάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή - σημειώνουμε υπουργού Ναυτιλίας - ο οποίος παραδέχτηκε την ύπαρξη της σχετικής πληροφορίας, υποστηρίζοντας ωμά και με περίσσιο θράσος πως δεν την αξιολόγησαν, ως «ασφαλή».

-Συνεπώς, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρύβει τις εγκληματικές αστοχίες της κάτω από την άναρχη δόμηση στο Μάτι, την ανυπακοή των κατοίκων στις εντολές αστυνόμων και πυροσβεστών, το κακό το ριζικό που «χτύπησε» τη χώρα μας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή, ενώ ακόμη δεν έχει ακουστεί «συγνώμη», δεν έχει υποβληθεί άλλη παραίτηση πέρα από εκείνη τη αντιδημάρχου του Μαραθώνα.

-Την ίδια ώρα, όμως, συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι συμπολίτες μας στη μάχη με τις φλόγες, βρίσκοντας καταφύγιο στη θάλασσα, προκειμένου να γλιτώσουν από τη λύσσα της φωτιάς, που τους καταδίωκε, έρχονται στο φως και κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας σπαραγμό. Μαμάδες να προσπαθούν να ηρεμήσουν τα παιδάκια τους, που κλαίνε, να καλύπτουν τις μύτες τους με πανιά, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Ολόκληρες οικογένειες να περιμένουν αγκαλιασμένες να τελειώσει ο εφιάλτης… Κάποιοι από αυτούς, δυστυχώς δεν άντεξαν.

Οι δήθεν «θιγμένοι»…

Η χθεσινή ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ως απάντηση στη ΝΔ, μαρτυρά καταρχήν μία κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου, η οποία δεν έχει αντιληφθεί ούτε το μέγεθος της τραγωδίας ούτε τη σοβαρότητα των λάθος χειρισμών της.

Και να ήταν η μοναδική διαπίστωση… Το χειρότερο είναι πως στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν στάση ευθιξίας για όσα τους καταλογίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση, πετώντας πρωτίστως το μπαλάκι της αναισθησίας στο κόμμα της Πειραιώς, κάνοντας λόγο για «τυμβωρυχία» με στόχο το πολιτικό όφελος.

«Την ώρα που ακόμη ψάχνουμε τους νεκρούς μας, η ΝΔ με τα ΜΜΕ που την στηρίζουν έχουν επιδοθεί σε απίστευτη τυμβωρυχία με μόνο στόχο το πολιτικό όφελος», επισημαίνεται .

«Δεν υπάρχει προηγούμενο κρίσης όπου η ενημέρωση για όλα τα δεδομένα της τραγωδίας να ήταν τόσο άμεση και μάλιστα από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε έκτακτη ενημέρωση στις δυο και μισή, αμέσως μόλις έφτασαν στο κέντρο επιχειρήσεων οι πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Με μία ακόμη ανάγνωση, γίνεται αντιληπτή η αμηχανία, το «μούδιασμα», κοινώς ο πανικός της Αριστεράς, όπως ακριβώς καταγράφτηκε και στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό, μόλις μία μέρα αφότου οι κκ. Τόσκας και Τζανακόπουλος με προκλητικό ύφος υποστήριξαν α) πως όλα πήγαν άψογα, β) δεν υπήρξαν επιχειρησιακά κενά και γ) πως αναζητούν λάθη για λόγους συνείδησης, αλλά δεν βρίσκουν.

Προς το παρόν ούτε ψήγμα συνείδησης δεν βρίσκει πάνω στα πρόσωπα των πολιτικών της η Ελλάδα. Η λαϊκή οργή είναι εμφανής, κάτι που γνωρίζει καλά ο κ. Τσίπρας.

Η φωτιά «έσβησε» τους πανηγυρισμούς περί δήθεν «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και επιστροφής στην καθημερινότητα την 21η Αυγούστου. Ο θρήνος, που όλοι οι Έλληνες βιώνουμε, επιβεβαιώνει πως κανονικότητα δεν μπορεί να υπάρξει στη χώρα μας, όσο την κυβερνούν πολιτικοί, που μιλούν για «ασύμμετρα φαινόμενα» και «άναρχη δόμηση», ενώ επί των ημερών τους κάηκαν ζωντανοί τουλάχιστον 88 άνθρωποι!

«Πόλωση», η επιλογή τους

Είναι σχεδόν, βέβαιο, ότι ούτε ένα μήνα πριν το τέλος του προγράμματος και ενόψει και του επόμενου επικοινωνιακού σόου στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση θα επιλέξει την «πόλωση» και όχι τους χαμηλούς τόνους.

Το αν θα γίνουν πράγματι, εν μέσω θρήνου, οι φιέστες σε Πνύκα και Καστελόριζο, ουδείς γνωρίζει, αλλά όλοι περιμένουμε το ο,τιδήποτε…

Πληροφορίες λένε πως η κυβέρνηση θα βάλει, στο μεταξύ, τις μπουλντόζες στο Μάτι, για να δείξει αποφασιστικότητα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. «Θα γκρεμίσουμε, όπου χρειαστεί», το μήνυμα του Χρήστου Σπίρτζη.

Σε κάθε περίπτωση, η φωτιά έκαψε όλα τα επικοινωνιακά «χαρτιά» της κυβέρνησης, η οποία έτσι κι αλλιώς καταρρέει δημοσκοπικά, που σημαίνει πως θα κληθεί να βρει άμεσα το αφήγημα πάνω στο οποίο θα στηρίξει το καμένο… επ’ αόριστον «ηθικό πλεονέκτημα».

Αν σου άρεσε κάνε