tsipras-kammenos-skopia-pgdm-antipoliteysi

Δηλώνουν «μαζί μέχρι τέλους» με... μισή «αναδίπλωση»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 30/01/18, 07:54
Της Βούλας Μαλαίνου

Μετά τη δήλωση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών από τον μικρό κυβερνητικό εταίρο, ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε πως τα Σκόπια πρέπει να αναγνωρίζονται με τη συνταγματική τους ονομασία. Ενώ μόλις πριν ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε το αφήγημα του «μαζί μέχρι τέλους» με τον Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας όμως ως απαράβατο όρο τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Έχοντας, μάλιστα, προηγηθεί η δέσμευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας πως δεν ισχύουν τα σενάρια περί πτώσης της κυβέρνησης λόγω του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τον κ. Παπαχριστόπουλο να συμπληρώνει «ούτε μια στο δισεκατομμύριο», το Μαξίμου εξέδωσε στη συνέχεια ένα non paper...υποβαθμίζοντας τις δημόσιες - πάντως - αψιμαχίες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εξαπολύοντας επίθεση κατά της ΝΔ, ως τον «ηθικό αυτουργό» που...καλλιέργησε κλίμα κυβερνητικής ρήξης.

Μέσα σε όλο αυτό το μπερδεμένο, όπως μοιάζει, σκηνικό, θεωρείται επίσης δεδομένο ότι οι βουλευτές του κ. Καμμένου θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής, διαδηλώνοντας κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία», ενώ ο κ. Κοτζιάς «δείχνει» προς σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο.

Στην πραγματικότητα, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος προχώρησε σε μια «μισή αναδίπλωση», η οποία ωστόσο ήταν αρκετή, ώστε το Μαξίμου να δώσει ένα ακόμη επικοινωνιακό show για την «ενωμένη συγκυβέρνηση», παρά τα εκατέρωθεν πυρά των βουλευτών των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου σε καθημερινή πια βάση.

«Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος, όσο και αν κάποιοι δε θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Συνεχίζουμε», ήταν η άμεση αντίδραση της Ηρώδου Αττικού μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, εξερχόμενος της συνεδρίασης της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος του.

Προς το παρόν και καθώς δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή συμφωνία για την επίλυση του Σκοπιανού, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι μοιάζουν να κερδίζουν χρόνο. Το σίγουρο είναι πως το ενδεχόμενο... λύσης θα φανεί την άνοιξη, ενώ ο κ. Καμμένος φέρεται να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών, έχοντας προεξοφλήσει το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε, ο κ. Κοτζιάς μόλις χθες τόνισε πως είναι δύσκολο ο Ζόραν Ζαεφ να εξασφαλίσει τη συναίνεση για αλλαγές στο Σύνταγμα στο δικό του εσωτερικό μέτωπο.

Σε κάθε περίπτωση, η έστω και προσωρινή «ανακωχή» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενισχύει το «αφήγημα» της κυβέρνησης περί «ιδεολογικού και πολιτικού χάσματος» με τη ΝΔ, την οποία επιδιώκει με επικοινωνιακούς ελιγμούς να απομονώσει. Χαρακτηριστική η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι οι απόψεις του πρωθυπουργού συγκλίνουν με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας διατηρεί το plan b, σε περίπτωση που οι εξελίξεις «δείξουν» κυβερνητικό ρήγμα... Εξακολουθεί να «κλείνει το μάτι» στο κέντρο, παρά το «όχι» σε συνεργασία προεκλογικά (!) από την κυρία Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη.

Αν σου άρεσε κάνε