Δημοσκόπηση Metron Analysis: Άνετη νίκη για τη ΝΔ, υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και επτακομματική Βουλή

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Άνετη νίκη για τη ΝΔ, υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και επτακομματική Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:19 Δημιουργία 01/06/23, 21:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με περισσότερες από 160 έδρες φαίνεται να εξασφαλίζει στις εκλογές της 25ης Ιουνίο η Νέα Δημοκρατία, νικήτρια και των εκλογών της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε από το κεντρικό δελτίο του Mega δείχνει υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% και επτακομματική Βουλή με είσοδο της Πλεύσης Ελευθερίας, αλλά και της «ΝΙΚΗΣ».

Έτσι, μόλις 24 ημέρες πριν από τις δεύτερες κάλπες, το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού μπορεί τα ποσοστά των πρώτων κομμάτων να μην διαφοροποιούνται δραματικά σε σχέση με το βράδυ της 21ης Μαΐου, ωστόσο, αλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά τα κόμματα που πιθανόν να μπουν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει νέα βουτιά στο 16,7% και τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στις 19,1 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 10,2% χωρίς δυναμική να φτάσει ή να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ στο 6,7% και η Ελληνική Λύση η οποία υποχωρεί στο 3,8%.

Την εμφάνισή της εντός Βουλής κάνει η Πλεύση Ελευθερίας η οποία μάλιστα στην πρόθεση ψήφου αγγίζει το 4,2% και το κόμμα Νίκη με 3,3%. Στο 2,2% υποχωρεί το ΜέΡΑ25 και τα λοιπά κόμματα καταλαμβάνουν ποσοστό 4,4%. Δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 3,8% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στις 8,5 μονάδες.

Η Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου δίνει και την εικόνα του πολιτικού σκηνικού όπως διαμορφώνεται σήμερα.

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία ξεπερνά και το ποσοστό που πήρε στις εκλογές και φτάνει το 41%. Στο 19,1% βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ από 20,1% και στο 11,7%, οριακά αυξημένο το ΠΑΣΟΚ.

Νέα άνοδο σημειώνει το ΚΚΕ που φτάνει το 7,6% από το 7,2% στις εκλογές του Μαΐου και στο 4,4% η Ελληνική Λύση, με μείωση μόλις 0,1%.

Το κόμμα Νίκη, η έκπληξη των εκλογών καθώς οριακά δεν μπήκε στη Βουλή, φτάνει πλέον το 3,8% ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να «πετάει» στο 4,8% από 2,9% στις προηγούμενες εκλογές.

Το ΜέΡΑ 25 δείχνει κολλημένο στο 2,5% χωρίς ανοδικές τάσεις προκειμένου να περάσει το «κατώφλι» του 3% και στο 5,1% τα λοιπά κόμματα, επομένως το άθροισμα των ποσοστών όσων δεν εισέρχονται στη Βουλή ανεβαίνει στο 7,6%.

Ακόμη πιο ενδιαφέρων είναι ο πίνακας της έρευνας με το ανώτατο και κατώτατο ποσοστό που μπορούν να πάρουν τα κόμματα.

Η ΝΔ θα κινηθεί από 38,2% έως 43,8% με σφάλμα 2,8%. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ είναι στο ποσοστό που πήρε το 2019 και κοντά στο να πιάσει ή και να ξεπεράσει το 40,8% που πήρε πριν από λίγες ημέρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται μεταξύ 16,9% κατώτερο και 21,3% ανώτερο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει το «άλμα» που θα επιθυμούσε, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα κι ενώ η προεκλογική εκστρατεία μόλις έχει ξεκινήσει. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισπράττει αρνητική διάθεση από τους ψηφοφόρους ίσως γιατί την περίοδο αυτή βρίσκεται σε κατάσταση σοκ κι έχουν ειπωθεί πολλά ως προς το αν είναι σε θέση να ορθοποδήσει.

Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται σε ένα εύρος από 9,9% έως 13,5%. Αν βρεθεί κοντά στο πάνω όριο θα έχει πετύχει να αυξήσει τις δυνάμεις του, αλλά όχι να απειλήσει τη δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σενάριο το ΠΑΣΟΚ να είναι στο ανώτερο ποσοστό και ο ΣΥΡΙΖΑ στο κατώτερο η διαφορά των δύο κομμάτων πέφτει κάτω από τις 4 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε