Αυτοκριτική Τσίπρα και επίθεση κατά Μητσοτάκη από τη Νίκαια: «Να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της δικαιοσύνης»

Αυτοκριτική Τσίπρα και επίθεση κατά Μητσοτάκη από τη Νίκαια: «Να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της δικαιοσύνης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:32 Δημιουργία 31/05/23, 21:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής και ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη περιείχε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Νίκαια.

«Δεν φταίει ο λαός για το εκλογικό αποτέλεσμα. Εμείς φταίμε που δεν επικοινωνήσαμε το πρόγραμμά μας, που δεν καταφέραμε να εκφράσουμε τα μηνύματά μας. Αναλαμβάνω την ευθύνη πρώτος εγώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην πλατείας της Οσίας Ξένης και πρόσθεσε: «Πιο πεισμωμένοι κι ενωμένοι από ποτέ θα δώσουμε τη μάχη. Θα παλέψουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν κλείσει η κάλπη. Με καρδιά, ψυχή και μυαλό βάζοντας στο επίκεντρο το πρόγραμμά μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως το κόμμα του «είναι η μόνη εναλλακτική κυβερνητική επιλογή στη ΝΔ. Μαζί μπορούμε να το γυρίσουμε. Καμία ψήφος χαμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα παραμείνει η μεγάλη λαϊκή δύναμη», είπε με νόημα.

Ως προς τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως όταν τους έτεινε το χέρι εκείνα ήθελαν να το κοντύνουν.

«Λάβαμε το μήνυμα και βάζουμε το πήχη ψηλά για να διορθωθούμε. Αλλάζουμε, δυναμώνουμε και προχωράμε. Όχι για να κρατήσουμε τις έδρες μας και τα ποσοστά μας, αλλά για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος υποστήριξε πως το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και για την κοινωνία και τη χώρα για να συμπληρώσει: «Θα ματώσουμε, αν χρειαστεί, για να νικήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά στην επίσκεψη Μητσοτάκη πριν λίγες ημέρες στο Πέραμα και στο εργατικό δυστύχημα: «Η ΝΔ επέλεξε συνειδητά να επενδύσει στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι από τα σπάργανά του με τον κόσμο της εργασίας. Στις εκλογές που έρχονται δεν κρίνονται μόνο κόμματα και πρόσωπα. Κρίνονται οι ζωές μας. Η ΝΔ επενδύει στο φόβο. Εμείς επενδύουμε στο πρόγραμμά μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για έπαρση και πως θέλει να κατοχυρώσει Συνταγματικά την κερδοσκοπία παντού: «Τίποτα δεν τελειώνει πριν τελειώσει. Τίποτα δεν έχει κριθεί μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να απαντήσει και σε εκείνους που στρέφονται σε μικρότερα κόμματα από τη στιγμή που είναι δύσκολη υπόθεση η ανατροπή του αποτελέσματος: «Αυτό ακριβώς είναι που επιθυμεί η ΝΔ κι ο κ. Μητσοτάκης για να είναι παντοδύναμοί. Για να κάνουν ό,τι τους καπνίσει. Ανενόχλητοι. Θέλουν να στρέψουν την αντίθεση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, οπουδήποτε αλλού εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν. Και σε κάθε περίπτωση για να μην έχουν ισχυρό αντίπαλο. Η ΝΔ κι ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός θέλει πολλά, μικρά κι αδύναμα κόμματα απέναντί της κι όχι έναν ισχυρό αντίπαλο που θα την κοιτά στα μάτια. Που θα μπορεί είτε να ανατρέψει τους συσχετισμούς είτε να την αποτρέψει από το σχέδιο της κοινωνικής λεηλασίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε, επίσης, πως πρόταση της ΝΔ είναι η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία κι αισχροκέρδεια για λίγους και pass φιλανθρωπίας για τους πολλούς.

Από την άλλη, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φορολόγηση των υπερκερδών επτά- οκτώ ομίλων και η μείωση φορολογίας για τη μεσαία τάξη: μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ακόμα κι ο μηδενισμός του σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και οι παιδικές τροφές, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα κι αυστηροί έλεγχοι στην αγορά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του ΕΣΥ: «Αυτοί που δύο ημέρες πριν τις εκλογές διέδιδαν με τον προπαγανδιστικό τους μηχανισμό το άθλιο ψέμα πως έχουμε σχέδιο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, δέκα ημέρες μετά αφήνουν χωρίς περίθαλψη δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες κι αγρότες. Εμείς με μνημόνια καλύψαμε 2,5 εκ. ανασφάλιστους. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα αποφασίσει πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή»;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τη δημόσια Παιδεία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα όσα είπε ο Γρηγόρης Ψαριανός για τους καθηγητές: «Θα πάμε στην κάλπη για να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα προσλήψεων και σταδιακής κατάργησης των αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένα πρόγραμμα προσλήψεων καθηγητών κι όχι αστυνομικών στα πανεπιστήμια. Ένα πρόγραμμα Δημόσιας Παιδείας χωρίς φραγμούς για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την τσέπη των δικών τους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε πως έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών μετά τις εκλογές, η μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσιών και πλούτου που γνώρισε ποτέ η χώρα: «Θα το αφήσουμε να συμβεί; Ή θα πάμε στις κάλπες για να στηρίξουμε το πρόγραμμα που προστατεύει από τα funds τη πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη»;

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε κι αν ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης σε εκείνους που απέδειξαν την προηγούμενη τετραετία πώς σχέδιό τους ήταν οι απευθείας αναθέσεις και η φτηνή ανάπτυξη, δίχως προστιθέμενη αξία, δίχως παραγωγικό πρόσημο, δίχως αξιοπρεπείς αμοιβές ή θα στηρίξει στην κάλπη ένα πρόγραμμα ανακατεύθυνσης των πόρων, με στόχο την παραγωγική τους επένδυση για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας, την περιφερειακή ανάκαμψη και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών, με την εντιμότητα και τη δικαιοσύνη στην κατανομή και τη χρήση τους.

Αν σου άρεσε κάνε