Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ - Το ζήτημα ηγεσίας και οι αποστάσεις στελεχών από τον Παπαδημούλη

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ - Το ζήτημα ηγεσίας και οι αποστάσεις στελεχών από τον Παπαδημούλη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:39 Δημιουργία 24/05/23, 15:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα ηγεσίας στις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ειδικότερα, ο κ. Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου.

«Πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι "αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω"», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ παράλληλα τόνισε πως με την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνει προσπάθεια, αυτό το κλίμα να συμπυκνωθεί «σε ένα restart που μπορεί να γίνει, όποιο restart μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες, με μια σαφήνεια στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο», σημειώνοντας ότι «όλα θα τεθούν στο τραπέζι».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η μεγάλη μάζα των αναποφάσιστων ήταν πολλοί περισσότεροι από αυτούς που έπιαναν τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων.

«Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής»

«Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. Το αν θα γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση κάποιων προσώπων, τα οποία απέδειξαν και στην προεκλογική περίοδο τις δυνατότητές τους και την εμβέλεια τους, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά νομίζω ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής» συμπλήρωσε ο κ. Ξανθός και επισήμανε ότι χρειάζεται σαφήνεια προγραμματική, συστράτευση και αλληλεγγύη, ενώ υπογράμμισε «όσοι προδιαγράφουν ότι ξόφλησε ο ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν ως προτεραιότητα την εκλογική του λεηλασία, θα διαψευστούν».

«Εκτός τόπου και χρόνου» η πρόταση του κ. Παπαδημούλη

Σχετικά με την πρόταση του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη για πλαισίωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως τις εκλογές της 25ης, με νέας γενιάς στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, η άποψη του κ. Ξανθού, είναι ότι αυτή η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου».

«Και επίσης όσοι πιστεύουν ότι η επικράτηση Μητσοτάκη πλήττει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ γελασμένοι. Κατά την άποψή μου, η νίκη και μάλιστα με αυτά τα πολύ υψηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί μια βαθύτερη συντηρητική στροφή της κοινωνίας. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά ευρύτερα τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις» ανέφερε ακόμα ο πρώην υπουργός.

Αν και είναι πολύ πρόωρο να γίνει μια συνολική αποτίμηση του δυσμενούς για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματος, ο κ. Ξανθός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αφήγημα του κόμματος για την διακυβέρνηση της χώρας δεν ήταν πειστικό.

«Δεν έδινε μια προοπτική σταθερής και με ρεαλιστικούς όρους, ας πούμε συνεργατικής κυβέρνησης, αφού αυτό ήταν υποτίθεται το κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης. Από τη μια είχαμε την γραμμή της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας και από την άλλη ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο θα χρησιμοποιούσε το δημοκρατικό εργαλείο της απλής αναλογικής για να διασφαλίσει ευρύτερες συνεργασίες. Αυτό το πράγμα δεν ήταν πειστικό με δεδομένη προφανώς και την κάθετα αρνητική στάση των άλλων δυνητικά εταίρων σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα» επισήμανε.

«Αυτό το βουβό κλίμα δηλαδή, το οποίο εισπράτταμε και διαπιστώναμε όλοι στις περιοδείες μας με τον κόσμο, θεωρώ ότι έκρυβε πολύ μεγάλο όγκο αναποφάσιστων ανθρώπων, οι οποίοι την τελευταία στιγμή προφανώς και με την επιρροή λαθών, αστοχιών που υπήρξαν στην προεκλογική περίοδο συνέτειναν στο να πάει μαζικά αυτός ο όγκος των αναποφάσιστων ανθρώπων και να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε.

«Θα υπάρξει ανασύνταξη δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ»

Ερωτηθείς, κατά πόσο παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ το ηγεμονικό κόμμα στον χώρο της κεντροαριστεράς, απάντησε ότι αυτό θα κριθεί. «Σήμερα εξακολουθεί να έχει την πρωτοκαθεδρία και να έχει αυξημένο ειδικό βάρος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια ανασύνταξη δυνάμεων τις επόμενες μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ «που θα αποδείξει ότι είναι μια παράταξη, που όπως όλες οι μεγάλες ιστορικές παρατάξεις έχουν και κοινωνικά ερείσματα και αντοχές και μπορούν να ανταποκρίνονται στις δυσκολίες και να διαχειρίζονται τις κρίσεις, επιστρατεύοντας και την συλλογική αξιοπρέπεια των ανθρώπων του χώρου, των μελών των».

Οργή Δούρου

Η παρέμβαση του κ. Παπαδημούλη για αξιοποίηση από τον Αλέξη Τσίπρα νέων στελεχών, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος προκάλεσε την έκρηξη της Ρένας Δούρου.

«Στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές (οι δηλώσεις Παπαδημούλη), για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια» τόνισε η κυρία Δούρου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Κατηγόρησε ακόμα τον ευρωβουλευτή, πως παρότι «θορυβωδώς» δεν συμμετέχει εδώ και πολύ καιρό στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να κάνει υποδείξεις στον Αλέξη Τσίπρα από την τηλεόραση.

«Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια θα τα πούμε και αυτά» πρόσθεσε η κυρία Δούρου.

Διευκρίνισε πως κι εκείνη συμμερίζεται την άποψη πως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, ωστόσο οι αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος είναι και θέμα πολιτικών.

Η παρέμβαση Παπαδημούλη

Οι επίμαχες δηλώσεις του ευρωβουλευτή, έγιναν στην τηλεόραση του Action24, όπου και ανέφερε ότι η πρόκληση έως τις εκλογές του Ιουνίου, είναι να βγουν μπροστά νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες του Μαΐου.

«Η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Αν σου άρεσε κάνε