Τσίπρας: «Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα - Ζητώ συγγνώμη από όσους πληγώσαμε»

Τσίπρας: «Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα - Ζητώ συγγνώμη από όσους πληγώσαμε»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:28 Δημιουργία 23/05/23, 11:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Απρόσμενα οδυνηρό σοκ χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Στέκομαι και δίνω τη μάχη με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη ανεξέλεγκτη και ηγεμονική κυβέρνηση σε περίπτωση που επαναληφθούν οι εκλογικοί συσχετισμοί της 21ης Μάη», τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, μάλιστα, ζήτησε «συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε» και υποσχέθηκε ότι θα δώσει μαζί τους τη νέα μάχη ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ο εκφραστής των λαϊκών διεκδικήσεων.

«Να αποτρέψουμε την παντοδυναμία μιας κυβέρνησης που δεν σέβεται το κράτος Δικαίου, την Δημοκρατία και τον πλουραλισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή, καθώς όπως εξήγησε δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στην κυρία Σακελλαροπούλου πως δεν προκύπτουν οι προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και εξήγησε πως ανταποκρίθηκε στη συνταγματική του υποχρέωση και προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη στην Πρόεδρο της Δημοκρατία πως εκείνη πλέον έχει τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως το Σύνταγμα θα τηρηθεί με σαφή τρόπο και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα γίνει αύριο, Τετάρτη 24/5 Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την πολιτειακή ηγέτιδα της χώρας.

Με την κίνηση αυτή, επισπεύδονται έτσι οι διαδικασίες για νέα προσφυγή στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα κινήθηκε την Δευτέρα (22/5) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφοντας αυθημερόν στην Πρόεδρο την διερευνητική εντολή που έλαβε.

Τον ίδιο «δρόμο» αναμένεται να ακολουθήσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής της τρίτου κατά σειρά κόμματος που θα λάβει την εντολή, αφού και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, εκτιμούν πως επί της ουσίας είναι κενή περιεχομένου.

Στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι πλέον η επίσπευση των διαδικασιών για σύγκληση και ορκωμοσία της νέας Βουλής κάτι που αναμένεται να γίνει την Κυριακή, ώστε αμέσως μετά, την Δευτέρα, να προχωρήσει η διάλυση του σώματος ώστε στις 25 Ιουνίου να υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σειρά των ονομάτων των υποψηφίων βουλευτών θα καθοριστεί από τις ηγεσίες των κομμάτων, που παραδοσιακά αποφασίζουν με βάση τη σταυροδοσία της προηγούμενης κάλπης.

Αν σου άρεσε κάνε