Πόλεμος χαρακωμάτων ΝΔ-Τσακαλώτου για τα «τοπικά νομίσματα»

Πόλεμος χαρακωμάτων ΝΔ-Τσακαλώτου για τα «τοπικά νομίσματα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:10 Δημιουργία 08/05/23, 21:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή πρόταση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για υιοθέτηση τοπικών νομισμάτων, η οποία δε συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε με ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία.

Η ΝΔ αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι «φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια», με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντάει πως η ΝΔ «βρήκε άλλο τροπάρι ανακαλύπτοντας διαφορά συλλογικά θεωρητικά κείμενα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Μπορεί για την ελληνική κοινωνία οι μνήμες από τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ.Τσίπρα το 2015 να φαντάζουν εφιάλτης, για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς.

Μετά τις «Δήμητρες» του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρουφάκη, η συνιστώσα «των 53» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα!

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2023 με τίτλο «Συμβολή στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα», αναφέρεται επί λέξει: «Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών».

Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια. Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες. Θέλουν σταθερότητα, ανάπτυξη, προκοπή. Και δεν θέλουν να πληρώσουν ξανά τις ιδεολογικές εμμονές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Η απάντηση Τσακαλώτου

Οι μόνοι που διακινδύνευσαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αυτοί που την χρεοκόπησαν απάντησε στη ΝΔ ο κ. Τσακαλώτος.

«Είναι προφανές ότι στο κυβερνών κόμμα είναι σε απελπισία», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος σε ανάρτησή του στο Facebook «σε απάντηση, της επίσημης ανακοίνωσης της ΝΔ ότι ”κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ”».

Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι «οι μόνοι που διακινδύνευσαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αυτοί που την χρεοκόπησαν, την έβαλαν στα μνημόνια και μετά την άφησαν με άδεια ταμεία. Όχι εμείς που την βγάλαμε και αφήσαμε και 37 δισ. ευρώ».

Ειδικότερα αναφέρει ότι «επειδή η ΝΔ δεν θέλει να συγκρίνει πρόγραμμα με πρόγραμμα και να κάνει μια σοβαρή αντιπαράθεση τώρα βρήκε άλλο τροπάρι ανακαλύπτοντας διαφορά συλλογικά θεωρητικά κείμενα. Και κατηγορεί εμένα που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ρυθμίσαμε το χρέος, διασφαλίσαμε την δημοσιονομική σταθερότητα, εξασφαλίζοντας την παραμονή στο ευρώ και βρίσκοντας ταυτόχρονα πόρους για την κοινωνία, ότι ξαφνικά έγινα κάποιος άλλος και υιοθετώ απόψεις με τις οποίες έχω βρεθεί απέναντι εδώ και πολλά χρόνια». Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι πάλεψε για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, «όταν ο σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη, Σόιμπλε, (και οι δυο στο ΕΛΚ, ας μην το ξεχνάμε) πάλευε για να μας βγάλει έξω». Σχολιάζει ότι «άλλωστε κανένας υποστηρικτής τέτοιων σεναρίων δεν με συμπαθεί. Κάποιος άλλος -ενήλικας στο δωμάτιο- με παρουσιάζει στο βιβλίο του ως έναν κουβαλητή φακέλων».

«Για να τελειώνουμε», υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλώτος, «οι μόνοι που διακινδύνευσαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αυτοί που την χρεοκόπησαν, την έβαλαν στα μνημόνια και μετά την άφησαν με άδεια ταμεία. Όχι εμείς που την βγάλαμε και αφήσαμε και 37 δισ. ευρώ. Νισάφι πια…».

«Απολύτως ξεκάθαρα τα όσα γράφει στο κείμενο»

Η ΝΔ επανήλθε με νεότερη ανακοίνωσή της στην οποία τονίζει:

«Ο κ. Τσακαλώτος δεν λέει κουβέντα για τα τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα που προτείνουν στο κείμενο προγραμματικών τους προτάσεων! Τι να πει, εξάλλου, όταν αυτά που γράφει το κείμενο με τίτλο «Συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα» από τις 12 Μαρτίου 2023 είναι απολύτως ξεκάθαρα. Λέει με σαφήνεια ότι «για τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα)».

Τις συγκεκριμένες προτάσεις για χρήση συμπληρωματικού τοπικού νομίσματος συνυπογράφουν εξάλλου, μεταξύ πολλών άλλων, εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτο, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτίου, ο κ. Ψυχογιός, ο κ. Μηταφίδης, η κ. Καββαδία, η κ. Χατζησοφιά και πολλά άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τα «θεωρητικά κείμενα…» ευτυχώς όλα αυτά που προτείνουν, θα μείνουν πράγματι στη θεωρία, γιατί οι πολίτες στις 21 Μαΐου δεν θα τους επιτρέψουν να τα κάνουν πράξη. Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν. Και δεν θα επιτρέψουν στον κ. Τσίπρα να ξαναπαίξει με τις ζωές και το μέλλον τους», είναι η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην ανάρτηση του πρώην Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Αν σου άρεσε κάνε