Κουτσούμπας: «Τα σπίτια του λαού μπορεί να τα σώσει μόνο ο λαϊκός ξεσηκωμός»

Κουτσούμπας: «Τα σπίτια του λαού μπορεί να τα σώσει μόνο ο λαϊκός ξεσηκωμός»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:54 Δημιουργία 07/05/23, 18:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε στην Τεχνόπολη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής με θέμα «Λαϊκή στέγη, αντισεισμική προστασία, σχολικές υποδομές vs Κέρδη για funds - τράπεζες, εχθρικό κράτος των κορακιών».

Στην ομιλία του ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι «παραμονές εκλογών, όλοι οι συνένοχοι για τα εγκλήματα των πλειστηριασμών και της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, παριστάνουν τώρα τους όψιμους προστάτες της πρώτης κατοικίας».

«Το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα το λαό, μπήκε μπροστά στον αγώνα και φώτισε την αλήθεια με γεγονότα και αριθμούς. Οι κομμουνιστές μέσα απ' τα σωματεία τους είναι μπροστά σε κάθε μάχη για να μην κοπεί το ρεύμα σε λαϊκά σπίτια, να μην ξεσπιτωθούν με τους πλειστηριασμούς λαϊκές οικογένειες» τόνισε.

Παραθέτοντας στοιχεία και από τη νέα έκθεση της Eurostat για τη στέγαση στην Ευρώπη, είπε ότι «το κόστος στέγασης είναι αφόρητο για μεγάλο μέρος των λαϊκών οικογενειών».

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η απάντηση στο γιατί φορτώθηκαν με τόσα χρέη τα λαϊκά νοικοκυριά και στο γιατί αδυνατούν να πληρώσουν νοίκια και λογαριασμούς, βρίσκεται «στη σφαγή του λαϊκού εισοδήματος που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, και στην πολιτική των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που προωθούν και υλοποιούν μαζί, χέρι-χέρι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στις «συστάσεις του ΟΟΣΑ για την επόμενη κυβέρνηση» και στις αντίστοιχες «απαιτήσεις της ΕΕ για να εκταμιευτούν οι δόσεις των Κοινοτικών Ταμείων», σημείωσε ότι η «αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ έκανε λόγο για επερχόμενο νέο γύρο αυξήσεων στα ενοίκια, αναφέροντας και τις βαριές συνέπειες στην δραστική αλλαγή των τιμών της γης από την «επέλαση του τουρισμού στα κέντρα των πόλεων».

Επισήμανε, ακόμα, ότι οι αλλαγές στην παραθεριστική δόμηση, γίνονται «για να συγκεντρωθεί η γη στα χέρια των ομίλων του τουρισμού».

Είπε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «θέλουν να κρύψουν ότι οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε εκτενώς στην βήμα προς βήμα διαμόρφωση και επιβολή από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ του «αντιδραστικού πλαισίου που βάζει τη θηλιά στο λαιμό του λαού», καθώς και στο τι προβλέπουν τα προγράμματα αυτών των κομμάτων με βαριές συνέπειες για τη λαϊκή στέγη και τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, και εξήγησε τόσο τους λόγους για τους οποίους «η καταιγίδα των πλειστηριασμών και της αφαίμαξης των δανειοληπτών, με την απειλή των πλειστηριασμών, δεν είναι μια τυχαία επιλογή».

«Επιβάλλεται από τις δεσμεύσεις προς την ΕΕ, τις οποίες δεν αμφισβητεί κανένα από τα κόμματα του συστήματος, προωθείται από το κράτος, την απαιτούν οι τραπεζικοί όμιλοι και «την προωθούν τα 'κοράκια', τα funds και οι servicers, που έχουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος των 'κόκκινων' δανείων. Γι' αυτό ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψαν ξανά την πρόταση του ΚΚΕ για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών και την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας» τόνισε.

«Τα σπίτια του λαού μπορεί να τα σώσει μόνο ο λαϊκός ξεσηκωμός και γι' αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Αυτό το κράτος και οι κυβερνήσεις του, είναι πολύ ικανό για να διασφαλίζει τα κέρδη των ομίλων και για τον ίδιο λόγο θυσιάζει τις δικές μας ανάγκες. Το σημερινό κράτος είναι εχθρικό απέναντί μας γιατί είναι το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου» είπε αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο τρομακτικό έλλειμμα αντισεισμικής θωράκισης στη χώρα, στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις αποκάταστασης των σεισμοπλήκτων και στην ταυτόχρονη διάθεση πακτωλών κοινοτικών κονδυλίων για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, για τα οποία δεν είναι διασφαλισμένη η στατική τους επάρκεια, με «βασικό κριτήριο για την ιεράρχηση και την επιλογή χρηματοδότησης των έργων την διασφάλιση του μέγιστου κέρδους των ομίλων».

Υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει διέξοδος, ο σοσιαλισμός», ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι ασφαλώς και μπορεί να υπάρξει ξανά, μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, όπου η γη, το νερό, η κατοικία, τα καύσιμα, η ενέργεια, η ίδια η εργατική δύναμη, δε θα αποτελούν εμπορεύματα» και αναφέρθηκε στην πείρα από την σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ο αιώνα, όπου «στη Σοβιετική Ένωση και στις χώρες που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός ήταν κατοχυρωμένα στην πράξη, τα κοινωνικά δικαιώματα στην εργασία, στην κατοικία, στη θέρμανση, στην υγεία, στη μόρφωση υψηλού επιπέδου».

«Μπορούμε σήμερα, στον 21ο αιώνα, να φανταστούμε τη ριζική βελτίωση που μπορεί να φέρει στη ζωή μας ο σοσιαλισμός» είπε, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας της γης, του νερού και των μέσων παραγωγής, θα σχεδιάζονται οι σύγχρονες ασφαλείς κατοικίες, οι αναπλάσεις και οι επεκτάσεις στις πόλεις και συνολικά οι χρήσεις της γης, με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών».

«Όλα αυτά μπορούν να γίνουν άμεσα, μόλις ο λαός συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και αποφασίσει να βαδίσει το δρόμο της ανατροπής, χέρι- χέρι και με άλλους λαούς» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «την υπεροχή της νέας κοινωνίας του σοσιαλισμού, για να δοθεί ριζική λύση στο ζήτημα της στέγασης και τα υπόλοιπα λαϊκά προβλήματα, φωτίζει το σύγχρονο ανατρεπτικό πρόγραμμα εξουσίας του ΚΚΕ».

Κάλεσε τον λαό «να γυρίσει την πλάτη του στα εκβιαστικά και απατηλά διλήμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ» και να αγωνιστεί με το ΚΚΕ για τη μόνη διέξοδο που πραγματικά κατοχυρώνει το δικαίωμα του λαού στη σύγχρονη και ασφαλή κατοικία» και τονίζοντας «στις εκλογές της 21ης Μαΐου, παλεύουμε για να γίνει ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ, για να είναι δυνατός ο ίδιος ο λαός» κατέληξε στην ομιλία του:

«Οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα βρίσκονται μπροστά στην οργάνωση του αγώνα του λαού, απέναντι στα δύσκολα που έρχονται, απέναντι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, όποιο χρώμα ή πρόσημο κι αν χρησιμοποιεί.

Θα είμαστε μπροστά, ως η μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, μέσα και έξω απ' τη Βουλή, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του λαού με ευθύνη του κράτους.

Είμαστε μπροστά στον αγώνα:

-Για να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί των σπιτιών και της περιουσίας του λαού.

-Για να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

-Για την επανασύσταση του ΟΕΚ, την αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας του, την ενίσχυση ενός αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος, για σύγχρονα και φτηνά σπίτια για τις εργατικές οικογένειες.

-Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τα σχέδια της εταιρίας ειδικού σκοπού.

-Για άτοκα στεγαστικά δάνεια στους δικαιούχους εργαζόμενους και ανέργους.

-Για την αξιοποίηση ξενοδοχείων και διαμερισμάτων για δωρεάν στέγαση φοιτητών με ευθύνη του κράτους.

-Για ολοκληρωμένο κρατικό σχεδιασμό αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

-Για αντισεισμικό έλεγχο λαϊκών κατοικιών με ευθύνη του κράτους, ενάντια στην υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων.

-Για να καταργηθούν οι Συμβάσεις Παραχώρησης και οι ΣΔΙΤ που μας φορτώνουν με πανάκριβα διόδια και νέα βάρη για να θησαυρίζουν μια χούφτα όμιλοι.

-Για φτηνό ρεύμα και νερό για το λαό, κόντρα στις δεσμεύσεις της Πράσινης Μετάβασης της ΕΕ.

-Για προστασία του λαϊκού εισοδήματος, για συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο, για τη διαγραφή των τόκων και μέρους των χρεών.

Αν σου άρεσε κάνε