Τα «ευχαριστώ» ανάμεσα σε Τσαβούσογλου και Δένδια: «Καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας»

Τα «ευχαριστώ» ανάμεσα σε Τσαβούσογλου και Δένδια: «Καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:58 Δημιουργία 20/03/23, 18:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των κυρίων Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τις δύο χώρες να ανταλλάζουν ευχαριστίες για την στάση που τήρησαν αμφότερες στον σεισμό στην Τουρκία και στην τραγωδία των Τεμπών.

Στις πρώτες δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «Επέτρεψέ μου να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα για την επέκταση της υποστήριξη και την αλληλεγγύη σας προς εμάς μετά τους σεισμούς. Ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους σου να μας επισκεφτείς εσύ προσωπικά στην Αντιόχεια. Ήμαστε και πάλι πολύ ευγνώμονες», δήλωσε αρχικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Μετέφερε σε παρακαλώ προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα συλλυπητήριά μας για το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Δεν διστάσαμε ο πρόεδρος Ερντογάν κι εμείς να δώσουμε την άδεια να επιστρέψει ο πατέρας του γιου που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα κι αυτό είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης και είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε μία πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας. Κι αυτή η θετική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίστηκε στη συνεργασία μας σε διεθνείς πλατφόρμες και όπως ανέφερε ο Νίκος σχετικά με αυτή την αμοιβαία υποστήριξη, συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τις υποψηφιότητές μας».

«Κι ελπίζω να συνεχίσουμε τέτοιες συνεργασίες και σε άλλες πλατφόρμες επίσης κι αυτό να αντικατοπτριστεί και στις διμερείς σχέσεις επίσης. Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε ξανά σύντομα και θα είμαι πολύ χαρούμενος να σε φιλοξενήσω στην Τουρκία, νομίζω είναι η σειρά σου, ή όπου αλλού μας δοθεί η δυνατότητα», κατέληξε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Νίκο Δένδια στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσαβούσογλου.

«Ευχαριστώ για τη στήριξη»

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για «την πολύ σημαντική ανακοίνωσή του, ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών '25-'26.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφό μου ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντηση, ακολούθησαν δηλώσεις στον Τύπο.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας σημείωσε:

«Mόλις ολοκληρώσαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το φίλο μου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακριβώς πριν από τη Διάσκεψη των Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία στην οποία θα πάμε μαζί αμέσως μετά. Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Μεβλούτ, γιατί ήταν ο πρώτος υπουργός που με κάλεσε μετά την τραγωδία στα Τέμπη και να μου εκφράσει τα συλλυπητήριά του, τα συλλυπητήρια του Προέδρου Ερντογάν και επίσης βοήθεια εάν χρειαστεί.

»Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον φυλακισμένο σε τουρκική φυλακή, τον οποίο η Τουρκία έστειλε στην Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία του γιου του μετά την τραγωδία στα Τέμπη και το τρίτο "ευχαριστώ" που θέλω να εκφράσω στον Μεβλούτ έχει να κάνει με την πολύ σημαντική ανακοίνωσή του, ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών '25-'26.

«Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφό μου ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Ξανά, ήταν μεγάλη χαρά, αγαπητέ Μεβλούτ, που σε είδα και ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα ξανά».

Αν σου άρεσε κάνε