Μητσοτάκης: «Πόλεμος στο σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού - Όχι σε νέο διχασμό»

Μητσοτάκης: «Πόλεμος στο σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού - Όχι σε νέο διχασμό»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:17 Δημιουργία 09/03/23, 13:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επανέλαβε τη δημόσια συγγνώμη στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά κυρίως προσωπικά, για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεν μπορούμε, δε θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων», είπε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι το ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιοίκησης θα λειτουργεί σε λίγους μήνες κάνει και τον δικό του πόνο μεγαλύτερο γιατί δεν πρόλαβαν να το εγκαταστήσουν πριν συμβεί η τραγωδία.

«Το τελευταίο το οποίο με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Απαντώ: Όλοι φταίμε. Κι ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο γεφύρι της 'Αρτας μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό. «Όμως η τραγωδία έγινε μ' εμάς στο τιμόνι της χώρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και εγγυήθηκε απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα ώστε να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται και δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής ασφάλειας των σιδηροδρόμων σε επίπεδο και νέων τεχνολογιών αλλά και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ακούγοντας τους διαλόγους από το βράδυ του δυστυχήματος, αισθάνθηκε «οργή και ντροπή αλλά έχω μία υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση», πρόσθεσε.

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο των παρεμβάσεων ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προτεραιότητα στήριξης των συγγενών των θυμάτων, οικονομικά και ψυχολογικά και στις σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν άμεσα και με την απαραίτητη διακριτικότητα, στο νέο πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας που εκπονείται προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα τρένα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια (δύο σταθμάρχες κι αν χρειαστεί περιορισμός του μεταφορικού έργου) αλλά και στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τις καταστροφές και κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο, οι προσλήψεις δρομολογούνται άμεσα και όπως τόνισε θα κινήσει γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοίκησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

«Στα τραγικά θύματα των Τεμπών όλοι βλέπουμε τα παιδιά μας, οι νεότεροι βλέπουν τους δικούς τους φίλους» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μη γίνει αυτό το δυστύχημα αφορμή ενός νέου διχασμού. «Θα επιμείνω ότι όσο σημαντικό είναι να δώσουμε χώρο στη θλίψη και την οργή, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή να γίνει σπίθα ενός νέου διχασμού, γιατί είναι και αυτός μία όψη ενός νομίσματος που η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά», τόνισε.

Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Μίλησε χαρακτηριστικά για πόλεμο στο σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού και όπως είπε, το «Ποτέ Ξανά», πρέπει να γίνει «Τώρα ή Ποτέ».

Αν σου άρεσε κάνε