Ταύτιση απόψεων Δένδια-Μπλίνκεν για τα Ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο

Ταύτιση απόψεων Δένδια-Μπλίνκεν για τα Ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:28 Δημιουργία 21/02/23, 14:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου δίνοντας το «στίγμα» των συζητήσεων που προηγήθηκαν. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Νίκος Δένδιας τόνισε πως η χώρα μας κάνει προσπάθειες για να αποφευχθεί η ένταση στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έχει ενημερώσει πλήρως τον Αμερικανό ομόλογό του για τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει. Μάλιστα, χαρακτήρισε «φίλο» τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο και συνάντησε στην Τουρκία μετά από τον καταστροφικό σεισμό.

Με τη σειρά του, ο κ. Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως πρέπει να αποφεύγονται οι απειλές που αυξάνουν την ένταση.

Ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε πως Ελλάδα και Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι και φίλοι και πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί τους και μέσω του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή.

«(…) Να επιλύουμε τα ζητήματα διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση. Και αυτά είναι πιο δύσκολα σε προεκλογική περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Επισήμανε επίσης πως αν δει κάποιος την περιοχή σαν σύνολο και τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένας κόμβος ενέργειας για να συνδέσει την Ευρώπη και την Αφρική, να φέρει χώρες μαζί, μέσω συνεργασίας, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Προσέθεσε πως οι διαφορές αν επιλυθούν -ή όταν επιλυθούν- ανοίγονται μεγαλύτερες ευκαιρίες από αυτές που βλέπουμε σήμερα για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

Συνοψίζοντας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως είναι σημαντικό οι φίλοι μας, οι εταίροι μας να διαχειριστούν διπλωματικά και ειρηνικά τις διαφορές τους και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

Απαντώντας σε ερώτημα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας είπε πως η θέση της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ότι δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο. «Είναι απολύτως παράνομο και ανυπόστατο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Παίρνοντας το λόγο με τη σειρά του, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως συμφωνεί για το θέμα αυτό με τον Έλληνα ομόλογό του ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατό. «Να έχουμε μια κυβέρνηση να έχει εκλεγεί από τον λαό και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική.

«Ο στρατηγικός διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίες της Ελλάδας και των ΗΠΑ ενώ παράλληλα επεσήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αθήνας, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας αλλά και στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.

Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλαδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.

Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Με τη σειρά του, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή και αυτό αντικατροπτίζει την υψηλή προτεραιότητα που δίνουν ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον κ. Δένδια και τον ελληνικό λαό για την άμεση και σημαντική βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας.

Αν σου άρεσε κάνε