Θετικοί οι φορείς στο νομοσχέδιο για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Θετικοί οι φορείς στο νομοσχέδιο για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 22:05 Δημιουργία 17/02/23, 21:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για την «εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την συζήτηση του στην ολομέλεια, ενώ και το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, καταψήφισαν. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, επανέλαβε ότι «με τη νέα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνεται για πρώτη φορά οριστική λύση σε υπαρκτά χρόνια προβλήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχόμενων δημόσιων και ανταλλάξιμων ακινήτων που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών».

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή ενός νέου αποτελεσματικού, λειτουργικού και δίκαιου νομοθετικού πλαισίου. Με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται αναχρονιστικές διατάξεις και διορθώνονται χρόνιες στρεβλώσεις ενώ εξυπηρετούνται οι σκοποί του δημόσιου συμφέροντος και αποκαθίστανται οι αδικίες σε βάρος χιλιάδων πολιτών», τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο έχει κοινωνικό, δίκαιο και αποκαταστατικό χαρακτήρα» ενώ υπογράμμισε ότι μέσω της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου επιτυγχάνεται τόσο η αποκατάσταση αδικιών όσο και η είσπραξη σημαντικών δημοσίων εσόδων.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, έκανε λόγο «για αποσπασματική νομοθετική παρέμβαση, που δεν επιλύει ουσιαστικά και εξ ολοκλήρου το πρόβλημα». Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, τόνισε την ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών, ώστε να συμπεριληφθεί στις ευεργετικές ρυθμίσεις ο μέγιστος αριθμός των ενδιαφερομένων, καθώς και η επέκταση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, και σε άλλες πληγείσες περιοχές.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής, εξέφρασε ενστάσεις στην εξαίρεση από τους όρους και τις προϋποθέσεις, των ακινήτων που είναι στη κυριότητα της Εταιρίας Διαχείρισης Ακινήτων του Δημοσίου, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο να μην λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια για την εξαγορά ακινήτου.

Αντίθετος στην εξαίρεση της ΕΤΑΔ, δήλωσε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ενώ υποστήριξε ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου υλοποιούν μνημονιακές δεσμεύσεις.

Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ανέφερε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο δεν θα υπάρχει δημόσια περιουσία και πρόσθεσε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να διευκολύνει τράπεζες και επενδυτές, παραδίδοντάς τους καθαρά και χωρίς ιδιοκτησιακά προβλήματα τα ακίνητα, για να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς.

Νωρίτερα, οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που είχαν κληθεί στην επιτροπή και εξέφρασαν τις απόψεις τους, δήλωσαν την ικανοποίηση τους για τις νέες ρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο θετικό, με κοινωνικό πρόσημο, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών, όπως η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, και ην αποσαφήνιση της έννοιας της κατοχής.

Οι παρατηρήσεις και οι προβληματισμοί τους εστιάστηκαν κυρίως:

-στο υψηλό τίμημα της εξαγοράς του ακινήτου, το οποίο υπολογίζεται στη βάση των σημερινών αντικειμενικών αξιών

-στη μη παράταση της ισχύος των εκκρεμών αιτήσεων εξαγοράς.

-στο ζήτημα της έννοιας «κατοχή»

-στις δικλείδες ασφαλείας που θα απαγορεύουν τη νομιμοποίηση καταπατητών.

Ακόμα, ζητήθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών να μην αφορούν οι ρυθμίσεις μόνο τις κύριες κατοικίες, αλλά να ενταχθούν στους δικαιούχους εξαγοράς ακινήτων και όσοι δεν έχουν δηλώσει το ακίνητο ως κύρια κατοικία, ή είναι δευτερεύουσας κατοχής και αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα.

Στην επιτροπή κλήθηκαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους οι:

-Κώστας Κωνσταντινίδης πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

-Σωτήρης Μπάτος, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

-Γιώργος Μαρκόπουλος, δήμαρχος Γαλατσίου και πρόεδρος ΠΕΔ Αττικής

-Γιώργος Μανώλης, δήμαρχος Τεμπών

-Κωνσταντίνος Πέϊκος, εκπρόσωπος της επιτροπής Κατοίκων 'Αδενδρου Θεσσαλονίκης

-Μάρω Ευαγγελίδου, πρόεδρος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

-Γιάννης Δαρδαμανέλης, δήμαρχος Καλαμαριάς

-Ηλίας Κίτσος, πρόεδρος του Συλλόγου «Αλεξανδρινή-Στρίντζος

-Φωτεινή Τριγάζη, πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Παραλία Ζαχάρως

-Χαρίσιος Ντούμος, νομικός σύμβουλος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Παραλίας Κουλούρας.

Αν σου άρεσε κάνε