Ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: «Είστε αφελής ή επικίνδυνος»

Ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: «Είστε αφελής ή επικίνδυνος»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:37 Δημιουργία 27/01/23, 15:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους όπως αναμενόταν κινήθηκε και η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Κύριο σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν εάν υπήρχαν ή όχι ονόματα στην επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, προς τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είχε ανακοινώσει την Τετάρτη έξι ονόματα από το βήμα της Βουλής.

Έθεσε, επίσης, τρία ερωτήματα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ενώ έκανε, παράλληλα, και έναν μίνι απολογισμό των πεπραγμένων της «γαλάζιας» κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως ζητούσε πέντε μήνες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας ενώ υπογράμμισε πως οι δημοκρατίες λύνουν τις διαφορές τους στη Βουλή και στις κάλπες.

Εκτίμησε δε, πως οι πολίτες θα στείλουν και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας δηκτικά: «Οι πολίτες δεν ξεχνούν» και έκανε λόγο για «ντεσιμπέλ χυδαιότητας» αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ίδια κοινοβουλευτική διαδικασία και τα όσα δήλωσε περί πρωθυπουργού μειωμένου καταλογισμού.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας την 25η Ιανουαρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός, «μια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες θα ήθελαν να ξεχάσουν» ανέφερε σκωπτικά ο ίδιος.

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Πολλές φορές έχουμε αντιπαρατεθεί για το ζήτημα των υποκλοπών. Από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκα ευθέως. Έχουμε συζητήσει τρεις φορές, με αφορμή και νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Οι απόψεις μου κρίνονται, όπως και οι δικές σας. Σίγουρα δεν κρύβομαι, σίγουρα δεν έχω πάθει αφωνία. Εσείς δεν έχετε πει κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που κατέληγαν στο ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Καλογρίτσα» είπε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του κ. Τσίπρα έξω από τα γραφεία της ΑΔΑΕ, όταν και έλαβε το λευκό φάκελο από τον πρόεδρο της Αρχής Χρήστο Ράμμο, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως υπάρχουν όντως δικαστές στην Αθήνα και δικάζουν τους κυρίους Παππά και Παπαγγελόπουλο.

Ο πρωθυπουργός έστρεψε, επίσης, τα «βέλη» του κατά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. «Όλοι σας γνωρίζατε ήδη το μέγεθος της τραγωδίας, με πλαστές φωτογραφίες από δήθεν δορυφόρους να κατηγορήσετε αόρατους εμπρηστές» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Δεν υπάρχει άνθρωπος σφίξιμο στο λαιμό και να λέει μέσα του και να λέει "ποτέ ξανά" δεν πρέπει να φανεί το κράτος τόσο ανίκανο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Επιστρέφοντας στην ουσία της συζήτησης και την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον αντίπαλό του εάν η επιστολή του κ. Ράμμου αναφερόταν σε συγκεκριμένα ονόματα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε φέιγ βολάν, το φάκελο που έλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, που μάλιστα ανέφερε απ’ έξω πως είναι απόρρητος. «Υπήρχαν τα ονόματα; Διότι αν δεν υπήρχαν, παραπλανάτε για ακόμη μια φορά το κοινοβούλιο. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Άλλη επιστολή έστειλε σε εσάς;» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Δεν μπορώ να καταθέσω την επιστολή στα πρακτικά, είναι απόρρητη».

Ακολούθησε ένταση, με τον κ. Τσίπρα να παίρνει το λόγο και να λέει: «Ο κ. Ράμμος απαντούσε σε επιστολή δική μου που είχε αναφορά σε ονόματα. Μην επιχειρείτε να παίξετε τις κουμπάρες».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, επίσης, πως ο κ. Ράμμος δεν αναφέρεται στη νομιμότητα των επισυνδέσεων.

«Ήταν άρα νόμιμες» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν ήταν αποδεκτή.

Στο «στόχαστρο» του κ. Μητσοτάκη βρέθηκε και η διαδικασία που επέλεξε να ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας, διερωτώμενος: «Αυτή την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θέλετε; (...) Θα μπορούσα και εγώ να πάω στην αρχή με ένα κατάλογο ονομάτων και να ρωτήσω αν παρακολουθούσατε εσείς κρατικούς λειτουργούς».

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ Τσίπρα ότι η διαδικασία που επέλεξε είναι εκτός νομικού πλαισίου.

«Γιατί έχετε τα στοιχεία εσείς και δεν τα έχω εγώ;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε λέγοντας: «Βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τα ρυπαρά δίκτυα».

Τα τρία ερωτήματα προς τον Τσίπρα

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η υπόθεση των επισυνδέσεων βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης -και αυτή θα αποφανθεί- ενώ παράλληλα τόνισε πως οι απαντήσεις του κρίνονται τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τους πολίτες.

Στη συνέχεια, όμως, ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει σε τρία ερωτήματα, με πρώτο αν θα πει κάτι για το διασυρμό της πατρίδας από το δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας.

Διερωτήθηκε δε, γιατί ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αντιλαμβάνεται πως αγκαλιάζοντας αυτά τα fake news παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας. «Είστε αφελής ή επικίνδυνος;» ρώτησε τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε, επίσης, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο ερώτημα αν θα γκρεμίσει το φράχτη που έχει κατασκευάσει η κυβέρνηση για την προστασία των συνόρων στον Έβρο: «Ναι ή όχι; Θα συνεχίσετε να τον κατασκευάζετε;» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.

«Δεύτερο ερώτημα, εξακολουθείτε και σήμερα να καλύπτετε τον κ. Παππά που δικάζεται για το σκάνδαλο των τηλεοπτικών αδειών;» ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Θέτοντας το τρίτο ερώτημα ο πρωθυπουργός είπε: «"Πολάκη είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου". Αυτά είπε ο κ. Καλογρίτσας. Γιατί δεν του κάνετε μήνυση; Πού πήγαν τα λεφτά θα μάθουμε; Βαριά κουβέντα ε; Όλοι σας. Και δεν τον μηνύετε. Να μας εξηγήσετε τις σχέσεις σας με τη Βενεζουέλα. Χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα έχετε πάρει;».

«Υπερήφανος που η κυβέρνησή μας θωρακίζει τη χώρα»

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι υπερήφανος που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θωρακίζει τη χώρα ενώ παράλληλα, αναφερόμενος σε θέματα ακρίβειας, είπε πως αναγνωρίζει ότι πολλοί συμπολίτες μας περνάνε δύσκολα λόγω της ακρίβειας.

«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς» είπε, και συμπλήρωσε: «Παράλληλα, όμως, δεν πρόκειται να δεχτώ και άδικη κριτική για τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης».

Προχωρώντας σε μια ακόμη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε πως το κόμμα οργάνωσε τη σκευωρία της Novartis, ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχει «βεβαρημένο ιστορικό».

Αναφερόμενος στις εκλογές του 2023, είπε πως η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμη να παραλάβει τη σκυτάλη μιας δεύτερης γόνιμης τετραετίας, λέγοντας παράλληλα ότι τα όσα μεσολάβησαν αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να βγαίνει μπροστά και να αντιμετωπίζει κρίσεις.

Αν σου άρεσε κάνε