Δέσμευση Τσίπρα για 13η σύνταξη, αναδρομικά και προσωπική διαφορά

Δέσμευση Τσίπρα για 13η σύνταξη, αναδρομικά και προσωπική διαφορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:45 Δημιουργία 23/01/23, 13:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνάντηση με συνταξιούχους σε καφενείο στο Αιγάλεω είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ομιλία προς τους συνταξιούχους και στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους, να ακούσει τα προβλήματά, τις προτάσεις και τα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που περιέκοψε την 13η σύνταξη, ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα τη διατηρήσει, και δεν έδωσε τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αθροιστικά οι περικοπές αυτές αγγίζουν ήδη τα 6,5 δισ. και έως τον Μάιο θα φτάσουν 7,5 δισ.

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς τους συνταξιούχους για επαναφορά της 13ης σύνταξης, επιστροφή των αναδρομικών, προανήγγειλε μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά, ενώ δεσμεύθηκε και για μέτρα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας που ροκανίζει το εισόδημα των συνταξιούχων.

Τα βασικότερα σημεία της παρέμβασης του κ. Τσίπρα έχουν ως εξής:

Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τα προβλήματα που απασχολούν κυρίως τους ανθρώπους που είναι απόμαχοι της εργασίας, τους συνταξιούχους, που βεβαίως αυτή την περίοδο έχω την αίσθηση ότι είναι σε ιδιαίτερη πίεση, όπως άλλωστε και η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα με τις τρομακτικές αυξήσεις κυρίως στην ενέργεια αλλά όχι μόνο, στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, στο σούπερ μάρκετ που έχει γίνει ένας εφιάλτης.

Τα χαρτιά μας λένε, τα στοιχεία δηλαδή που συσσωρεύουμε εμείς - αλλά αλλιώς είναι να τα βλέπεις στα χαρτιά και αλλιώς να τα ζεις στην καθημερινότητα - ότι οι συνταξιούχοι που παίρνουν την βασική σύνταξη αλλά και αυτοί που έχουν κάτι περισσότερο από τη βασική, την εθνική σύνταξη, έχουν τρομακτικές απώλειες εισοδήματος, ότι χρειάζονται δύο συντάξεις τον χρόνο μόνο για να πληρωθεί το ηλεκτρικό ρεύμα και ότι για εισοδήματα - λένε οι έρευνες - μέχρι 800 ευρώ το μήνα υπάρχει απώλεια του 40% της αγοραστικής δύναμης, που σημαίνει ότι αυτά που αγοράζατε πέρσι τέτοια εποχή με το εισόδημά σας, τώρα - φέτος παίρνετε 40% λιγότερα, τα μισά σχεδόν.

Και θέλω σήμερα εδώ να κουβεντιάσω μαζί σας, να ακούσω την αγωνία σας, να ακούσω τη σκέψη σας και γι’ αυτό ήθελα να έρθω να βρω τους ανθρώπους που είναι θαμώνες εδώ. Δεν θέλω να είναι μια συγκέντρωση που θα ακούσουμε μονάχα απόψεις φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας, να ακούσουμε και την κριτική, αλλά θέλουμε να αποκαταστήσουμε και κάποιες αλήθειες. Διότι επί τέσσερα χρόνια τώρα οι συνταξιούχοι στην χώρα μας έχουν εξαπατηθεί σε καθημερινή βάση και από τον κ. Μητσοτάκη με όσα έλεγε τότε, όσα έταξε προεκλογικά και όσα έκανε μετεκλογικά, τρεισήμισι χρόνια, αλλά και από την πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Διότι θέλω να σας θυμίσω τι ακριβώς παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Άδεια ταμεία, 1 δισ. έλλειμμα στον ΕΦΚΑ και περικομμένες συντάξεις 12 συνεχόμενες φορές από το 2010 έως το 2014. Κάνανε 12 περικοπές στις συντάξεις, το 50% μεσοσταθμικά των συντάξεων είχε περικοπεί μέσα στην τετραετία. Αν ρωτήσετε κάποιους από αυτούς που βγαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο στα κανάλια και απευθύνονται στους συνταξιούχους, η ιστορία της χώρας ξεκίνησε από το 2015 και μετά, δεν υπήρξε πιο πριν, από το 2015 και μετά ξεκίνησαν όλα. 50% λοιπόν περικοπές, 12 συνεχόμενα χαράτσια και περικοπές στις συντάξεις που επέβαλε πράγματι η Τρόικα. Δεν λέω ότι το επιθυμούσαν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και οι δεσμεύσεις που είχαν πάρει από το 2014 με το mail Χαρδούβελη, το περιβόητο, για να κοπεί το ΕΚΑΣ, το οποίο πράγματι εμείς δεν καταφέραμε να αντικρούσουμε, όπως καταφέραμε μια σειρά από άλλες περικοπές στις οποίες είχαν δεσμευτεί.

Θυμάστε τη μεγάλη εκείνη συζήτηση που έβγαιναν στη Βουλή χωρίς θράσος και χωρίς ντροπή και λέγανε ότι ξεπουλάω τη Μακεδονία για να σώσω τις συντάξεις; Και τις έσωσα τις συντάξεις. Αλήθεια, αφού τις έσωσα τις συντάξεις πώς είμαστε εμείς αυτοί που τις κόψαμε και διαλύσαμε τους συνταξιούχους; Η αλήθεια είναι ότι υπερασπιστήκαμε και τα εθνικά συμφέροντα και τη σύνταξη, όταν η Τρόικα ήθελε να επιβάλει επιπλέον περικοπές 30% στις κύριες και στις επικουρικές.

Τι έγινε, όμως, αμέσως μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια; Καταρχάς, και τα τέσσερα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης, παρά την πολύ μεγάλη πίεση που είχαμε τότε από την Τρόικα, κάθε Δεκέμβρη δίναμε κοινωνικό μέρισμα, πρωτίστως στους συνταξιούχους και στους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Τι μας λέγανε τότε; Ότι αυτά είναι ψίχουλα.

Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, θεσμοθετήσαμε την 13η σύνταξη έως συντάξεις 500 ευρώ και ένα πολύ σημαντικό συμπλήρωμα από 70%, 50% έως και 30% για τις μεγαλύτερες συντάξεις για όλους τους υπόλοιπους. Προεκλογικά μας είπαν ότι αυτή την 13η που την λοιδόρησαν τότε – αυτή ήταν η δημοσιονομική δυνατότητα – αλλά ήταν για 800.000 ανθρώπους που έπαιρναν χαμηλές συντάξεις, μια ολόκληρη σύνταξη και για όλους τους υπόλοιπους ένα σημαντικό συμπλήρωμα, είπαν προεκλογικά ότι θα τη κρατήσουν. Όσο την είδατε εσείς το 2020, το 2021, το 2022, άλλο τόσο την είδαμε κι εμείς. Επί τρία συνεχόμενα χρόνια αθροιστικά οι συντάξει αυτές δεν καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους κάθε άνοιξη, κάθε Πάσχα, όπως είχαμε ορίσει εμείς - θα μπορούσε να αλλάξει αυτό και να γίνει Χριστούγεννα - αλλά δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Σύνολο, πάνω από 4 δισ. τώρα χρωστάει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, διότι δεν τήρησε την υπόσχεση να καταβάλει την 13η σύνταξη. Και αν φτάσουμε μέχρι τέλος της θητείας, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, άλλη μία θα προστεθεί, τέσσερις συνεχόμενες συντάξεις, τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, δεν θα έχουν καταβληθεί. Πρώτη λοιπόν εξαπάτηση.

Δεύτερη εξαπάτηση, τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Τα αναδρομικά τι είναι; Τα αναδρομικά είναι αυτά τα οποία η ίδια η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι παρανόμως κόπηκαν από τους συνταξιούχους σε κύριες συντάξεις, δώρα και επικουρικά από την κυβέρνηση Σαμαρά την περίοδο 2012-2014. Οι προσφυγές στη δικαιοσύνη οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα, στην απόφαση του ΣτΕ. Είτε είμαστε ευνομούμενη πολιτεία και σεβόμαστε τους νόμους των δικαστηρίων είτε να μην έχουμε δικαστήρια. Δεν μπορεί οι αποφάσεις της δικαιοσύνης να είναι αλά καρτ.

Τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Είπε αρχικά ότι εμείς δεν μπορούμε να τα δώσουμε, προσφύγετε στη δικαιοσύνη. Μόλις βγήκε ένα κύμα προσφυγών βγήκε και κορόιδεψε τους συνταξιούχους λέγοντας τους, μην στεναχωριέστε, θα τα δώσουμε τελικά σε όλους, είτε προσφύγετε είτε όχι. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε περίπου 300.000 προσφυγές και εν τέλει γυρνάει πάλι άποψη και λέει, θα τα δώσουμε μόνο σε όσους προσέφυγαν. Οι υπόλοιποι, 2,5 εκ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τίποτα. Ποια είναι τα αναδρομικά τελικά που δεν δόθηκαν; Είναι αυτά που αφορούν στα δώρα και στις επικουρικές. Και αυτά που δόθηκαν στις κύριες συντάξεις, δόθηκαν κουτσουρεμένα γιατί υπερφορολογήθηκαν. 2,6 δισ. ευρώ τα αναδρομικά για τις επικουρικές και τα δώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε με το έτσι θέλω παρά την απόφαση του δικαστηρίου να μην δοθούν στους συνταξιούχους.

Να κάνουμε τη σούμα; 4 δισ. από την 13η σύνταξη που δεν έχουν δώσει - μπορεί να ξεπεράσει τα 5 όταν ολοκληρωθεί ο τέταρτος χρόνος - και 2,5 δισ. τα αναδρομικά που δεν έχουν δοθεί, 6,5 – 7,5 δισ. το Μάιο – είναι τα χρήματα που έπρεπε να είχαν πάει στους συνταξιούχους και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μην πάνε στους ανθρώπους του μόχθου, τους απόμαχους της δουλειάς, να μην πάνε, εξαπατώντας τους και προεκλογικά και καθ’ όλη τη διάρκεια των τρεισήμισι αυτών χρόνων που βιώνουμε σήμερα.

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι αν σε αυτές τις συνθήκες, της τρομακτικής συρρίκνωσης του εισοδήματος και ιδιαίτερα των ανθρώπων που επιβιώνουν με 500, με 600, με 700, με 800 ευρώ, έχει το δικαίωμα μια κυβέρνηση να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Να εξαπατά, να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις και ταυτόχρονα να κουνάει και το δάχτυλο, να ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους και να πανηγυρίζει στις εκπομπές του Σαββατοκύριακου. Δεν θέλω να αναπτυχτώ περαιτέρω, θέλω όμως δυο πράγματα ακόμη να πω για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για αυτά τα οποία εμείς υποσχόμαστε για την επόμενη ημέρα.

Όταν παραλάβαμε το 2015 βρήκαμε πάνω από 400.000 εκκρεμείς συντάξεις, πέρα από τις περικοπές και τα άδεια ταμεία που παραλάβαμε. Μειώσαμε τις εκκρεμείς συντάξεις κατά τα 2/3, εκδώσαμε πάνω από 800.000 νέες συντάξεις στην τετραετία. Τον Ιούλιο του 2019 που παρέλαβε η ΝΔ είχαν μείνει περίπου 100.000 εκκρεμείς συντάξεις. Τότε έλεγαν ότι με ένα κουμπί θα εκδίδεται η σύνταξη και δεν θα υπάρχει ούτε μία εκκρεμής σύνταξη. Λίγους μήνες μετά, όχι μόνο δεν βρήκαμε το κουμπί να πατήσουμε, αλλά οι 100.000 συντάξεις ξαναέγιναν 400.000. Και αντί να προσλάβουν ανθρώπους εισήγαγαν τη fast track διαδικασία και “συντάξεις εμπιστοσύνης”.

Δηλαδή, λέγε εσύ συνταξιούχε πόσα υπολογίζεις ότι δικαιούσαι από το κράτος και εμείς θα στα δίνουμε. Το νομοθέτησαν και στην εφαρμογή του από παντού ακούμε ότι όχι μόνο δεν δίνουν αυτό που οι συνταξιούχοι δικαιούνται αλλά δίνουν πολύ λιγότερα. Και το κράτος των αρίστων τα έχει κάνει θάλασσα στη διαδικασία επανυπολογισμού.

Παρά το γεγονός ότι ενώ δεν υπάρχει προσωπικό στον ΕΦΚΑ, έχουν διορίσει εκατοντάδες γενικούς διευθυντές και διευθυντές, τα λεγόμενα γαλάζια golden boys, για να παίρνουν παχυλούς μισθούς.

Έκοψαν τη δεύτερη εθνική σύνταξη για χήρες, χήρους και ανάπηρους, ενώ θεσμοθέτησαν δεύτερη εθνική σύνταξη για συνταξιούχους βουλευτές, δημάρχους και αξιωματούχους.

Και εν κατακλείδι, προχώρησαν στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ώστε τα χρήματα που δεν δίνουν πλέον στους συνταξιούχους για τη λεγόμενη 13η σύνταξη να πηγαίνουν σε ιδιώτες, στα funds και τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές, που παίρνουν τα λεφτά από τις εισφορές των εργαζόμενων για να έχουν συντάξεις οι επόμενες γενιές και τα παίζουν στο τζόγο. Τα επόμενα 50 χρόνια αυτό θα κοστίσει 70 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Αυτά είναι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη 3,5 χρόνια τώρα, που με την τρομακτική στήριξη των ΜΜΕ έχει το θράσος σήμερα να μας παρουσιάζεται ως κυβέρνηση που στήριξε τους συνταξιούχους. Λες και έχουν μνήμη χρυσόψαρου και δεν θυμούνται τις περικοπές από το 2010 ως το 2014, δεν θυμούνται τις υποσχέσεις του 2019 και δεν ζουν την πραγματικότητα του σήμερα.

Κλείνω με μία φράση. Περάσαμε τρομακτικές δυσκολίες, καταφέραμε και αντέξαμε από το 2015 ως το 2018. Και μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια άρχισε μία καινούργια μέρα για τη χώρα. Το 90% των συνταξιούχων με ΣΥΡΙΖΑ δεν είδε μείωση. 620.000 συνταξιούχοι είδαν αύξηση την 1.1.2019, μικρή μεν αλλά είδαν αύξηση. Οι σημερινές αυξήσεις που πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης είναι αυξήσεις που θεσμοθετήθηκαν το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ. Και σήμερα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των συνταξιούχων, διότι όταν έχεις 10% πληθωρισμό η αύξηση του 6% είναι πολύ μικρή. Το 2017 όταν θεσμοθετήθηκαν με πληθωρισμό 1% ήταν κάτι σημαντικό, σήμερα δεν είναι.
Στις σημερινές συνθήκες, όπου το εισόδημα εξαϋλώνεται και η σύνταξη σβήνει στις πρώτες 15 μέρες, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα να στηρίξουμε τους αδύναμους, όσους με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, άρα και τους συνταξιούχους. Και για να στηριχθούν χρειάζονται παρεμβάσεις σύγκρουσης με μεγάλα συμφέροντα και παρεμβάσεις που θα δίνουν προοπτική κοινωνικής δικαιοσύνης.

Έχουμε στόχο να επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη, να δώσουμε τα αναδρομικά που είναι χρωστούμενα στους συνταξιούχους, να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αυτά είναι δεδομένα. Τα έχουμε πει.

Έχουμε στόχο να αποκαταστήσουμε όσο μπορούμε, και θα το δείτε με συγκεκριμένες προτάσεις το επόμενο διάστημα αυτό, και την αδικία που έχει να κάνει σήμερα με την προσωπική διαφορά. Διότι όταν νομοθετήθηκε η προσωπική διαφορά ήταν σωτήρια, γιατί έσωσε χιλιάδες συνταξιούχους από περικοπές. Σήμερα, όμως, δικαιούνται και αυτοί να δουν αυξήσεις όταν οι συντάξεις τους παραμένουν καθηλωμένες με πληθωρισμό 10%.

Αυτά όλα δεν αρκούν αν το εισόδημα εξανεμίζεται τη 15η μέρα. Για αυτό και η δέσμευσή μας μετά τις εκλογές, δεν είναι ότι απλά θα στηρίξουμε υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας αυτές, αλλά ότι θα συγκρουστούμε με την αισχροκέρδεια. Ότι η ΔΕΗ θα σταματήσει να παίζει το ρόλο του λαγού στην κούρσα της αισχροκέρδειας. Θα σταματήσει όχι μόνο ο συνταξιούχος αλλά ο κάθε πολίτης να βλέπει τους λογαριασμούς του ρεύματος να είναι οι ακριβότεροι σε όλη την ΕΕ. Θα σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια στο σούπερ μάρκετ, με συγκρούσεις, με ελέγχους, με μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης, με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως έχουν κάνει άλλες προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις που στηρίζονται στα δώρα που δίνουν στους ισχυρούς που έχουν αυγατίσει τον πλούτο τους ενώ η μεγάλη πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει το μήνα. Αυτή είναι η δική μας υπόσχεση, στήριξη των αδύναμων αλλά και σύγκρουση με τα συμφέροντα που στις μέρες μας θησαυρίζουν ενώ η μεγάλη πλειοψηφία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους βασικούς όρους διαβίωσης.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας ακούσω, τις σκέψεις σας, και την κριτική σας. Μίλησα λίγο παραπάνω, διότι κάποια πράγματα πρέπει να ακουστούν. Γιατί είναι τέτοια η προπαγάνδα που ακούμε καθημερινά, που στο τέλος θα ξεχάσουμε τι συνέβη στη χώρα την τελευταία δεκαετία. Δεν θα τα ξεχάσουμε. Θα πούμε την αλήθεια, θα παραδεχθούμε και λάθη που έγιναν, αλλά θα πούμε την αλήθεια. Τι βρήκαμε, πως ήταν η κατάσταση το 2019. Είχε τη δυνατότητα ένας συνταξιούχος να δώσει ένα χαρτζιλίκι στα παιδιά του; Έχει σήμερα, όταν τη 15η μέρα φεύγει ο μισθός και η σύνταξη; Ας κάνουμε αυτές τις συγκρίσεις και ας πάρουμε αποφάσεις”.

Μετά τις παρεμβάσεις των συνταξιούχων που βρέθηκαν στην συνάντηση, ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε ξανά δίνοντας απαντήσεις σε ζητήματα που προέκυψαν από την συζήτηση. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

“Αποφάσισαν 14 δισ. εξοπλισμούς. Εγώ δεν θα πω ότι δεν είναι αναγκαίο να εξοπλίζουμε το στρατό μας. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να έσπευσε η κυβέρνηση να κάνει όλους τους εξοπλισμούς της επόμενης 20ετίας. Και από αυτά τα 14 δισ. δεν πάει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, για να δουλέψουν άνθρωποι, να δοθούν μισθοί και να παραχθεί πλούτος. Στηρίζουμε την βιομηχανία της Γαλλίας αλλά όχι την ελληνική, ενώ 14 δισ. φεύγουν από τον προϋπολογισμό του κράτους.

Στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, οι φτωχοί γίνονται απελπισμένοι, οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Μιας και μιλάμε για αδικία, να δούμε λίγο τους ισολογισμούς των μεγάλων επιχειρήσεων πώς έχουν αυξηθεί. Να δούμε, οι εταιρίες ενέργειας πόσα δισεκατομμύρια κέρδη έχουν βγάλει αυτόν τον ενάμισι χρόνο που ο μέσος πολίτης σπαταλάει δύο μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα; Μιλάμε για δισεκατομμύρια λες και είναι στραγάλια. Πήγε κανένας να ελέγξει; Έβαλε κανένα φρένο; Όχι, γιατί; Μετά είπαν θα τους φορολογήσουν. Όσο τους είδατε να τους φορολογούν εσείς, άλλο τόσο τους είδαμε και εμείς. Τα διυλιστήρια τα ίδια. Και μάλιστα τους αναγκάζει η ΕΕ να φορολογήσουν, κάνουν τα στραβά μάτια και αλχημείες για τον υπολογισμό των υπερκερδών και στο τέλος λένε ότι θα φορολογήσουν δέκα και φορολογούν δύο και αυτά τα δύο που φορολογούν τους βάζουν να τα καταγράψουν ως έξοδα για να γλιτώσουν φόρο την επόμενη χρονιά. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Και την ίδια στιγμή η διαφθορά παίζει σε επίπεδο champions league. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, 8,5 δις σε απευθείας αναθέσεις. Δεν υπάρχει δημόσιο έργο που να έχει προκηρυχθεί και να μην έχει στηθεί ο διαγωνισμός πριν ολοκληρωθεί. Η μακαρίτισσα η Γεννηματά μιλούσε για Μαξίμου ΑΕ. Νομίζω ότι είχε απόλυτο δίκιο και ότι αν ένα πράγμα πρέπει να επιστρέψει στον τόπο είναι η δικαιοσύνη.

Είπε ένας κύριος, εάν ο ΦΠΑ θα μας γλιτώσει από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Όχι από μόνο του δεν θα μας γλιτώσει αν δεν υπάρξουν και έλεγχοι. Αυτοί το έχουν θεωρητικοποιήσει κιόλας, ότι δεν πρέπει να υπάρχει το κράτος γιατί η αγορά αυτορρυθμίζεται και ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στην αγορά.

Έβλεπα προχθές μία έρευνα της Eurostat που έλεγε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ψαλίδα στις τιμές από το χωράφι του παραγωγού μέχρι το ράφι, 300%. Για κάποια προϊόντα κηπευτικά όπως τα ακτινίδια 700%. Ο παραγωγός παίρνει ψίχουλα και οι μεσάζοντες παίρνουν το κέρδος από την τρομακτική αύξηση. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι απάτη. Πηγαίνουν και αλλάζουν τις συσκευασίες, βάζουν μικρότερο όγκο συσκευασιών για να κοροϊδέψουν τον καταναλωτή ότι δήθεν η τιμή δεν έχει αυξηθεί.

Αν δεν υπάρξουν λοιπόν έλεγχοι, και διατίμηση σε προϊόντα αν χρειαστεί και παρέμβαση του κράτους και πρόστιμα σε όσους κερδίζουν με δόλιο τρόπο, δεν θα λυθεί το πρόβλημα αυτό. Η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να δώσει μία ανάσα, είναι ένας έμμεσος φόρος. Αυτός που έχει 100 ευρώ στην τσέπη με τον διπλανό που έχει 1000 ευρώ στην τσέπη για το ίδιο προϊόν πληρώνουν τον ίδιο φόρο. Δεν μειώνουν τους έμμεσους φόρους γιατί αυτό που συμβαίνει στη χώρα με τις επιδοτήσεις και το ρεύμα είναι μία τεράστια επιχείρηση αναδιανομής τους πλούτου. Τα παίρνουν από τους πολλούς, από τους αδύναμους, τους μεσαίους, μέσα από το ΦΠΑ και τα δίνουν μέσω των επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις ενέργειας και στα σούπερ μάρκετ. Είναι μία τεράστια επιχείρηση αναδιανομής από τους πολλούς στους λίγους.

Παλιότερα η δεξιά έλεγε πως εμείς οι αριστεροί θέλουμε να κάνουμε τη χώρα σοβιετική ένωση, δηλαδή να ζούμε με κουπόνια. Και τώρα έχουν βάλει κουπόνια στην καθημερινότητά μας, όπου και να πας κουπόνια χρειάζεσαι.

Είπατε πριν ότι μας χρωστάτε εσείς μία τετραετία. Όχι, δεν μας χρωστάτε εσείς, εμείς χρωστάμε σε εσάς να έχουμε τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε για τέσσερα χρόνια χωρίς χαλινάρι της τρόικα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτά που ονειρευόμαστε για εσάς, για την κοινωνία, δηλαδή δικαιοσύνη. Εμείς χρωστάμε σε εσάς, όχι εσείς σε εμάς.

Αν σου άρεσε κάνε