Στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του Κωνσταντίνου, στο Τατόι η ταφή του

Στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του Κωνσταντίνου, στο Τατόι η ταφή του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:08 Δημιουργία 11/01/23, 16:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με ιδιαίτερη προσοχή προετοιμάζεται το πλαίσιο υπό το οποίο θα γίνει η κηδεία του τέως μονάρχη Κωνσταντίνου, ο οποίος απεβίωσε το βράδυ της Τρίτης στα 83 του χρόνια, από πολυοργανική ανεπάρκεια, έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό.

Όπως αποφασίστηκε, έπειτα από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για τα διαδικαστικά της κηδείας του Κωνσταντίνου, θα κηδευτεί ως ιδιώτης και θα ταφεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. Όπως προκύπτει, μετά από επιθυμία της οικογένειάς του, η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να εκτεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, αλλά θεωρείται πολύ πιθανό αυτό να συμβεί, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου αρκετές ώρες πριν από την εξόδιο ακολουθία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος θα είναι αυτός που θα χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «κατά τα προβλεπόμενα υπό την εκκλησιαστικής τάξης και εθιμοτυπίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ.

Η σχετική ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

«Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Αμέσως μετά, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί στο Τατόι όπου έχουν ταφεί και οι πρόγονοί του. Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προβλέπεται να γίνει τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι στην κηδεία θα την εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

-Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,

-Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,

-Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,

-Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Το βασικό επιχείρημα που βάρυνε στην απόφαση για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν, κατά πληροφορίες, ότι το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του.

Στο Μαξίμου οι τρεις γιοι του Κωνσταντίνου

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της κηδείας του πατέρα τους.

Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την διϋπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί για το θέμα της κηδείας.

Η ανακοίνωση της οικογένειας του Κωνσταντίνου

Σε επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης (10/1) προχώρησε την Τετάρτη η οικογένειά του, μέλη της οποίας βρισκόντουσαν εδώ και ημέρες στην Αθήνα.

«Με βαθύτατη θλίψη η Οικογένεια ανακοινώνει ότι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και αδερφός, απεβίωσε εχθές 10 Ιανουαρίου 2023, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο ‘ΥΓΕΙΑ’.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου,
Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων»

Θα ταφεί στο Τατόι

Όπως όλα δείχνουν ο τέως θα ταφεί δίπλα στους γονείς του Παύλο τον Α’, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το 1964 και τη Φρειδερίκη, η οποία πέθανε το 1981. Η τελευταία που έμελλε να ταφεί στο ίδιο σημείο μετά τη βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας, Αλεξάνδρα, ήταν η πριγκίπισσα Αικατερίνη.

Αν σου άρεσε κάνε