Διεθνές ερευνητικό κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τη δημογραφική πρόκληση

Διεθνές ερευνητικό κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τη δημογραφική πρόκληση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:17 Δημιουργία 10/01/23, 15:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Κρήτη υπεγράφη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.

Το μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ματίας Κόρμαν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γιώργου Πρεβελάκη και του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σημαντική πρωτοβουλία για τη χώρα» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον ΟΟΣΑ τόσο για τη συνέπεια στην πρoώθηση της ιδέας όσο και για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Ελλάδα, «εμπιστοσύνη που πιστοποιεί άλλωστε και η φετινή έκθεση του Οργανισμού για τη θετική πορεία της οικονομίας» όπως είπε.

«Η σημερινή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φόρουμ με αιχμή με το θέμα του πληθυσμού. Η έδρα του στην πατρίδα μας και η ονομασία του, που θα φέρει το όνομα της Κρήτης, σηματοδοτεί και την υπερεθνική εμβέλειά του» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο οι οικονομίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται πλέον ως ανεξάρτητες από τους πληθυσμούς τους ούτε και οι ισορροπίες των κοινωνιών μακριά από τις δημογραφικές διακυμάνσεις και τις μεγάλες πιέσεις για μετακινήσεις πληθυσμών. Πολύ περισσότερο όταν σε αυτή την εξίσωση προστίθενται νέες παράμετροι: μας το δηλώνουν όσα πρωτόγνωρα βιώσαμε με την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, την πανδημία, την ενεργειακή έκρηξη και τον πόλεμο».

O κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος από τη χώρα μας για τη μελέτη των πληθυσμών, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα δέχθηκε περί το ένα εκατομμύριο Ελλήνων της Ανατολής το 1922, ενώ σήμερα είναι από τα κράτη μέλη της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό ζήτημα, που εκτός από πεδίο άθλιας εμπορίας ανθρώπων, συχνά γίνεται εργαλείο πολιτικών και κρατικών σκοπιμοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η Ελλάδα προασπίζεται τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόρμαν υπογράμμισε πως «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και πρέπει να παραμείνει έτσι» αναφερόμενος στα ευρήματα της τακτικής έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ΓΓ του Οργανισμού συμπέρανε ότι οι διαθρωτικές αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν καρποφορήσει δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ρωμαλέα, όπως τη χαρακτήρισε, ανάπτυξη, καθώς και στη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα του ΟΟΣΑ, αγαπητέ Mathias, κύριε Αντιπρόεδρε, κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργέ, αγαπητέ Δήμαρχε Χανίων.

Αγαπητέ Mathias σε καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα. Πριν από 18 μήνες θυμάμαι ότι μας τιμήσατε επιλέγοντας την Ελλάδα για την πρώτη επίσημη διμερή επίσκεψή σας αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας. Ήταν τότε που συζητήσαμε για πρώτη φορά την ιδέα να ιδρυθεί στην Ελλάδα, στην Κρήτη, ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια δημογραφική πρόκληση και τα φλέγοντα ζητήματα των μετακινήσεων των πληθυσμών.

Μεσολάβησε από τότε η συστηματική συνεργασία του Οργανισμού με την ελληνική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του κ. Πικραμμένου. Τα πορίσματά της τα εξετάσαμε από κοινού τον περασμένο Απρίλιο, στο Forum των Δελφών.

Και έτσι είχαμε την ευκαιρία πριν από λίγο να υπογράψουμε επίσημα την έναρξη αυτής της εξαιρετικά σημαντικής πρωτοβουλίας και για την πατρίδα μας, αλλά πιστεύω και για τον ΟΟΣΑ.

Θέλω να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συνέπειά σας στην προώθηση αυτής της ιδέας και στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω συνολικά τη Γραμματεία του ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη που δείξατε στη χώρα μας.

Εμπιστοσύνη που πιστοποιεί άλλωστε και η φετινή έκθεση του Οργανισμού, για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θα έχω την ευκαιρία στη συνέχεια να επανέλθω και στο ζήτημα αυτό.

Η σημερινή αυτή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς forum. Με αιχμή ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα για ολόκληρη την ανθρωπότητα: τον πληθυσμό. Ενώ η έδρα του στην πατρίδα μας και το όνομα του κέντρου, που θα φέρει το όνομα της Κρήτης, σηματοδοτεί και την υπερεθνική εμβέλειά του, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.

Επιπλέον, το πολύ σημαντικό μνημόνιο, το οποίο υπογράφηκε χθες ανάμεσα στο Δήμο Χανίων και στο Οικονομικό Forum των Δελφών, οπλίζουν με πρόσθετες οργανωτικές ικανότητες το νέο αυτό ερευνητικό κέντρο. Ώστε αυτός ο μοναδικός, ιστορικός και γεωγραφικός συμβολισμός του να συνδυάζεται στο εξής με την παραγωγή χρήσιμου, χειροπιαστού έργου για ολόκληρο τον πλανήτη.

Γιατί σε έναν τόσο διασυνδεδεμένο κόσμο οι οικονομίες των χωρών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται πλέον ανεξάρτητα από τους πληθυσμούς τους. Ούτε και οι ισορροπίες των κοινωνιών μακριά από τις δημογραφικές διακυμάνσεις και τις μεγάλες πιέσεις για μετακινήσεις πληθυσμών. Πολύ περισσότερο όταν σε αυτή τη σύνθετη εξίσωση προστίθενται συνέχεια νέες παράμετροι.

Μας το δηλώνουν εμφατικά, άλλωστε, όσα πρωτόγνωρα βιώσαμε: η οικονομική κρίση, η ραγδαία κλιματική μεταβολή, η πανδημία του κορονοϊού, η ενεργειακή έκρηξη, ο πόλεμος με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, πολλές εκ των οποίων έχουν την αιτία τους είτε στην κλιματική αλλαγή, είτε σε συγκρούσεις, σε πολεμικές συγκρούσεις σε άλλες ηπείρους, είτε στα μεγάλα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομικής ανισότητας. Όλα αυτά είναι τεράστιες νέες προκλήσεις, νέα στοιχήματα, τα οποία θέτουν η εποχή και ο πολιτισμός μας.

Ακριβώς όλα αυτά καλείται τώρα να τα εξετάσει, να τα ερευνά, αυτό το κέντρο της Κρήτης. Όχι μόνο καταγράφοντας εξελίξεις σε αριθμούς αλλά και ανιχνεύοντας λύσεις για τη σύγκλιση των οικονομικών και των κοινωνιών που θα βασίζονται στη συνεργασία.

Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός που δηλώνει και ο ίδιος ο τίτλος του ΟΟΣΑ: συνεργασία για την κοινή ανάπτυξη. Και επιτρέψτε μου να κλείσω αυτή τη σύντομη εισαγωγή μου επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα μπορούσε, πιστεύω, αγαπητέ Mathias, να επιλεγεί καλύτερος τόπος για τη μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα.

Είναι μία χώρα, κατ’ αρχάς, με μεγάλη μεταναστατευτική εμπειρία. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από 100 χρόνια, το 1922, υποδέχθηκε η ίδια παραπάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες από την ανατολή, για να αποκτήσει η ίδια στη συνέχεια μία τεράστια διασπορά σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ενώ και σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο δραματική εκδοχή του φαινομένου, καθώς το μεταναστευτικό, εκτός από πεδίο άθλιας εμπορίας ανθρώπων, γίνεται συχνά και μοχλός κρατικών αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Κάτι που οδηγεί την πατρίδα μας στο να προστατεύσει τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά και καθημερινά να σώζει ζωές κατατρεγμένων.

Ειδικά η Κρήτη, ο τόπος μου, τα Χανιά, η πόλη μου, είναι ένα διαχρονικό σταυροδρόμι συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών. Αλλά και ένα διαρκές εργαστήριο ιδεών, με ιστορία, με ανθρωποκεντρικό πολιτισμό που χάνεται στα βάθη των αιώνων, που όμως μπορούν να δίνουν -πιστεύω- έναν πνευματικό τόνο σε κάθε μονοδιάστατη οικονομική ή τεχνοκρατική προσέγγιση. Να γιατί, αγαπητέ Mathias, η σημερινή πρωτοβουλία είναι πράγματι μοναδική και για την Ελλάδα και για τον ΟΟΣΑ».

Αν σου άρεσε κάνε