Νέες προκλήσεις και απειλές Τσαβούσογλου για τα χωρικά ύδατα - Αποφασιστική η απάντηση της Αθήνας

Νέες προκλήσεις και απειλές Τσαβούσογλου για τα χωρικά ύδατα - Αποφασιστική η απάντηση της Αθήνας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:31 Δημιουργία 29/12/22, 13:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε σήμερα πως η Τουρκία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. «Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των (ελληνικών) χωρικών υδάτων, όχι κατά 12 μίλια, αλλά ούτε κατά 1 μίλι στο Αιγαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου που δίνει παραδοσιακά στο τέλος του έτους στην Άγκυρα.

Επικαλούμενος απόφαση για το θέμα που είχε εκδοθεί το 1995 από το τουρκικό κοινοβούλιο, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «Προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα. Μην κάνετε ψευτοηρωισμούς εμπιστευόμενοι αυτούς που θα μπορούσαν να σας στηρίξουν. Μην επιδιώκετε τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας!».

Τι προβλέπει η απόφαση του 1995

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu διευκρινίζει πως η δήλωση του 1995 προειδοποιεί πως, αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, το κοινοβούλιο θα δώσει «όλες τις εξουσίες», περιλαμβανομένων στρατιωτικών, στην κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η δήλωση αυτή «παραμένει σήμερα σε ισχύ».

Ο τούρκος υπουργός είπε ακόμη στην ίδια συνέντευξη πως η Τουρκία συνεχίζει το διάλογό της με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράκ, καθώς και με το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση που είχαν χθες, Τετάρτη, στη Μόσχα των υπουργών Άμυνας και αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας.

«Θα συναντηθώ επίσης με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ», πρόσθεσε.

Η απάντηση της Αθήνας

«Η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ' ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά», καταλήγει στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αν σου άρεσε κάνε