Δένδιας προς Άγκυρα: «Δεν θα διολισθήσουμε σε παραλογισμό και επιθετικότητα»

Δένδιας προς Άγκυρα: «Δεν θα διολισθήσουμε σε παραλογισμό και επιθετικότητα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:36 Δημιουργία 16/12/22, 15:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ακόμα ένα αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καλώντας την να μην επιδιώκει την όξυνση προσπαθώντας να αιτιολογήσει με έωλα επιχειρήματα τον αναθεωρητισμό της.

Συγκεκριμένα, από το βήμα της Βουλής ο κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε σε κάθε ανυπόστατη συμφωνία, συντονισμένα με εταίρους, φίλους και συμμάχους», και κατέθεσε στα πρακτικά χάρτες με το ιστορικό διεκδικήσεων της Τουρκίας από το 1974 και μετά, που αποτυπώνουν τη διεύρυνση -όπως είπε- του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2023 εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση της Ελλάδας για το διάταγμα Σίσι που αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων Αιγύπτου – Λιβύης και τόνισε ότι η στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο λειτουργεί προς όφελος ασφάλειας στην περιοχή.

«Υπάρχουν χώρες που επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της Ελλάδας και απορρίπτουν τις τουρκικές φαντασιώσεις που θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε ψύχραιμα και νηφάλια... Δεν θα διολισθήσουμε σε παραλογισμό και επιθετικότητα, τα δόγματα του 19ου αιώνα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναζητά σχέση καλής γειτονίας και σταθερότητας με όλους στη γειτονιά μας.

Ο εκσυγχρονισμός των F-16

Σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 o κ. Δένδιας είπε ότι δεν είναι ακριβές αυτό που υπάρχει σε μερίδα του ηλεκτρονικού αλλά και έντυπου τύπου περί συμφωνίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι ορθό και δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας να προκαθορίζει τη στάση νομοθετικών σωμάτων της υπερδύναμης. «Μπορεί για τη ΝΔ εκλογικά να είναι επωφελέστατο για τη χώρα είναι λάθος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι ένα βαθύτατα ηθικό και λαϊκό κόμμα. «Συγκρουστήκαμε με οικονομικές ελίτ στην ιστορία της παράταξής μας, και πολλές φορές ηττηθήκαμε. Οι ήττες αυτές είναι ηθική παρακαταθήκη της παράταξής μας. Είμαι περήφανος για αυτές τις ήττες», ανέφερε.

Αν σου άρεσε κάνε