Ελληνική πρωτοβουλία και ολονύχτια διαπραγμάτευση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ελληνική πρωτοβουλία και ολονύχτια διαπραγμάτευση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:49 Δημιουργία 13/12/22, 14:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας 12/12 στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, Κώστα Σκρέκα.

Σκοπός των διαβουλεύσεων είναι η εξεύρεση Συμφωνίας για την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη- μέλη της ΕΕ, μια υπόθεση που αξίζει να σημειωθεί πως ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και τριών άλλων χωρών, ήδη από τις πρώτες διαβουλεύσεις για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Με φόντο τη σημερινή Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας, ο κ. Κώστας Σκρέκας οργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας ένα δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης την Συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Σκρέκας κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ) και σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες, ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

«Οι Ευρωπαίοι αγωνιούν»

Σήμερα το πρωί ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας επανέλαβε την συνάντηση των 10 μμ της προηγουμένης, αυτή τη φορά με την συμμετοχή και των Υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 την νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.

Μάλιστα, η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση.

Προσερχόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δήλωσε:

«Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε».

Σημειώνεται πως ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις Υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αν σου άρεσε κάνε