Ενοχλημένη η Λιβύη για τις σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Ενοχλημένη η Λιβύη για τις σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:51 Δημιουργία 07/12/22, 14:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Διάβημα διαμαρτυρίας για τις σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης κατέθεσε το «υπουργείο Εξωτερικών» της Λιβύης.

Το εν λόγω διάβημα, όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επέκταση της NAVTEX από τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil που θέλει να κάνει έρευνες νοτιότερα από τον αρχικό του προγραμματισμό.

Το ΥΠΕΞ της Λιβύης αναφέρει ότι «η Ελλάδα ενεργεί με ζήλο για την εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης και μας επιβάλει τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των ελληνολιβυκών θαλασσίων συνόρων, συνάπτοντας συμβόλαια για εξεύρεση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενη μεταξύ μας περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Το ΥΠΕΞ της Λιβύης καταδικάζει και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς, ενώ επισημαίνει ότι έγινε επίσημη διαμαρτυρία και υπογραμμίζει ότι θα υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με όλα τα εφικτά νομικά και διπλωματικά μέσα, και ειδικότερα μετά την επαλήθευση των αναφορών που μνημονεύουν ότι η οι ελληνικές αρχές έχουν συνάψει συμφωνίες με ξένες εταιρείες.

H νέα Navtex

Σύμφωνα με τη νέα Navtex, από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας, επεκτάθηκε νοτιοδυτικά της Κρήτης το πεδίο των σεισμικών ερευνών.

Με την ίδια NAVTEX προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας 8 ναυτικά μίλια από την πρύμνη, διαφορετικά, 3 ναυτικά μίλια.

Tο αίτημα για επέκταση των ερευνών νοτιότερα της Κρήτης υποβλήθηκε από την ExxonMobil στην ΕΔΕΥΕΠ, με στόχο την πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 έναντι αρχικού στόχου 6.500 χιλιομέτρων, που όριζε η αρχική Navtex.

Αν σου άρεσε κάνε