Μητσοτάκης: «Σημαντική στιγμή για την πατρίδα η απόφαση του Eurogroup»

Μητσοτάκης: «Σημαντική στιγμή για την πατρίδα η απόφαση του Eurogroup»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:52 Δημιουργία 06/12/22, 11:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του την απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους.

«Σήμερα είναι μια μέρα πιο αισιόδοξη, καθώς το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας.

Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν, με απόλυτη ομοφωνία, να εκταμιευθούν στη χώρα 725 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Και ταυτόχρονα να καταργηθεί σε μόνιμη βάση η αύξηση που προβλεπόταν στο επιτόκιο των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το πρώτο θέμα εκκρεμούσε από τις αρχές του 2019. Και σήμερα βρίσκει το πιο θετικό του τέλος. Ενώ το δεύτερο διευκολύνει την Ελλάδα να βηματίσει πιο δυναμικά στο αύριο», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας. Που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου. Αλλά δικαιώνει επίσης, μία αποτελεσματική πολιτική. Η οποία στηρίζει τον πολίτη, ενώ παράλληλα υπηρετεί την απασχόληση και την ανάπτυξη. Πάνω από όλα, όμως, πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβραβεύει τους μεγάλους κόπους και τις ελπίδες κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Όλες και όλοι εσείς είστε οι πρωταγωνιστές της Ελλάδας που αλλάζει. Σας ευχαριστώ. Μένοντας πάντα στον ίδιο δρόμο της προσπάθειας. Με σιγουριά, συνέχεια και συνέπεια».

Στη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, καθώς είναι η πρώτη φορά, που ανάλογη Σύνοδος φιλοξενείται σε χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση. Μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία και εν προκειμένω με τον ομόλογό του, Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι και την πρόεδρο της Βουλής, Λιντίτα Νικόλα. Πριν από τις διμερείς συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και επιδιώκει την βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Είναι γνωστή η θέση της για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεννόησης. Υπενθυμίζεται, μάλιστα ότι υπάρχει ήδη πολιτική συμφωνία για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ζήτημα που αναμενόταν να συζητηθεί στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την Αλβανίδα ομόλογό του την Παρασκευή. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο και αναμένεται να επαναλάβει ότι οι συμφωνίες στη βάση του Διεθνούς Δικασίου και της συνεννόησης γειτονικών χωρών συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού λόγω των καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου, η προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο διάστημα.

Αν σου άρεσε κάνε