Απάντηση Λαγκάρντ σε Καϊλή: «Η αύξηση των επιτοκίων θα ομαλοποιήσει την οικονομία»

Απάντηση Λαγκάρντ σε Καϊλή: «Η αύξηση των επιτοκίων θα ομαλοποιήσει την οικονομία»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:45 Δημιουργία 05/12/22, 19:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Γραπτή ερώτηση προς την πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις αυξήσεις των επιτοκίων κατέθεσε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην απάντησή της κυρία Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει πως η νομισµατική πολιτική αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεπάγεται µεν βραχυπρόθεσμο κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, µεσoπρόθεσµα όμως θα είναι ωφέλιμη, μειώνοντας τον υψηλό πληθωρισμό και ομαλοποιώντας την οικονομία.

«Η σταθερότητα των τιµών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ευρωβουλευτού.

Ως προς τα μέτρα δημοσιονοµικής στήριξης για τις υψηλές τιμές ενέργειας, τονίζει ότι αυτά πρέπει να είναι προσωρινά και να στηρίζουν τους πιο ευάλωτους, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ανατροφοδότησης του πληθωρισμού.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ προτείνει επίσης στις κυβερνήσεις να παρέχουν κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Σε άλλο σημείο της απάντησης της, τονίζει πως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης βρίσκεται υπό αναθεώρηση από την ΕΚΤ, µε στόχο τη διατήρηση της δηµοσιονομικής βιωσιμότητας στις χώρες της ευρωζώνης.

Αν σου άρεσε κάνε