Αχτσιόγλου: Τα ολιγοπώλεια συγκεντρώνουν πλούτο την ώρα που η κοινωνία φτωχοποιείται

Αχτσιόγλου: Τα ολιγοπώλεια συγκεντρώνουν πλούτο την ώρα που η κοινωνία φτωχοποιείται

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:59 Δημιουργία 28/11/22, 14:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου.

«Η μεγέθυνση του ΑΕΠ δεν μεταφράζεται σε βελτίωση της ζωής των πολιτών. Αντιθέτως, η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται και η καθημερινότητά τους γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Περισσότερος κόσμος περνάει στο φάσμα της φτώχειας και αυξάνονται οι ανισότητες. Ο πλούτος συγκεντρώνεται σε ολιγοπωλιακά συμφέροντα. Η πολιτική της κυβέρνησης στο πρόβλημα της ακρίβειας παράγει αδιέξοδα και δεν λύνει προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρίας Έφη Αχτσιόγλου στον «Real fm 97,8».

«Τα νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έχουμε ένα μείγμα εξαιρετικά συμπιεσμένων εισοδημάτων και ακραίων τιμών, στο οποίο έχει επιδράσει η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση».

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό». «Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα λόγω της ακρίβειας κατά 4 δισ. σε σχέση με πέρυσι και η κυβέρνηση τα μετατρέπει σε επιδοτήσεις που κατευθύνονται και πάλι στους παραγωγούς ενέργειας, συντηρώντας έναν φαύλο κύκλο αισχροκέρδειας. Οι πολίτες διαρκώς πιέζονται, ενώ συγκεντρώνονται αδιανόητα υπερκέρδη σε ολιγοπωλιακούς ομίλους», είπε.

Η κυρία Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «το "καλάθι του νοικοκυριού" δεν είναι η κρίσιμη παρέμβαση για τη μείωση των τιμών που έχουν ανάγκη τα νοικοκυριά», ενώ «το επικοινωνιακό σόου του υπουργού Ανάπτυξης δεν δείχνει συναίσθηση των προβλημάτων».

Η ίδια, τέλος, σημείωσε ότι «απαιτείται ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με πλαφόν -στο κόστος παραγωγής συν 5% κέρδος- ώστε να ελεγχθεί ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση τιμών και των υπολοίπων προϊόντων. Επίσης, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα».

Αν σου άρεσε κάνε