Το βέτο των «15» στην πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Το βέτο των «15» στην πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:04 Δημιουργία 24/11/22, 12:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με το βλέμμα στην αγορά διεξάγεται η κρίσιμη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου και αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση για την πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μία αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας θα στείλει μήνυμα στην αγορά ότι δεν υπάρχει ενιαία αντίδραση της ΕΕ. Ήδη η αγορά αντέδρασε αρνητικά στην πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ, όπως και το στρατόπεδο των χωρών – μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες επιθυμούν ένα χαμηλότερο όριο στα 150 με 200 ευρώ.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο, η οποία αυξήθηκε σημαντικά από τις αρχές της εβδομάδας, κινήθηκε σήμερα το πρωί κοντά στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 124 ευρώ.

Η επιστολή των 15

Πριν από την έναρξη του συμβουλίου έλαβε χώρα συνάντηση των υπουργών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, που είχαν υπογράψει την κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, οι «15» επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση και θα ζητήσουν την παρουσίαση μιας καινούριας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.

Σφοδρές αντιδράσεις

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επανέλαβε σήμερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν συνιστά πλαφόν καθώς ούτως ή άλλως δεν θα γίνονταν συναλλαγές στα 275 ευρώ και ότι μία ρεαλιστική ανώτατη τιμή θα ήταν μεταξύ των 150 και των 200 ευρώ.

Η Ισπανία χαρακτήρισε κοροϊδία την πρόταση της Κομισιόν καθώς η ενεργοποίησή του προβλέπεται με πολύ περιοριστικούς όρους, ώστε ακόμη και στην περίπτωση των ιστορικά υψηλών τιμών του Αυγούστου δεν θα ήταν δυνατή.

Και η Γαλλία διαμαρτυρήθηκε, κάνοντας λόγο για ακραίες προϋποθέσεις, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε ότι οι όροι αποτελούν πηγή ανησυχίας.

Το ρωσικό πετρέλαιο

Μεγάλο είναι το ρήγμα στην ΕΕ και σχετικά με την εφαρμογή του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που σχεδιάζει η G7 με στόχο τη μείωση των εσόδων της Μόσχας. Οι εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ συζητούσαν επί ώρες χθες στις Βρυξέλλες χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία και αναμένεται να επαναλάβουν σήμερα τις συζητήσεις τους.

Η G7 προτείνει ένα πλαφόν μεταξύ 65 και 70 δολάρια το βαρέλι, το οποίο είναι πολύ κοντά στο επίπεδο των τιμών που πουλά η Ρωσία σήμερα το πετρέλαιό της. Αρκετές χώρες ζητούν να καθοριστεί το πλαφόν σε χαμηλότερο επίπεδο.

Η συνέχεια στη σύνοδο κορυφής

Στόχος του σημερινού συμβουλίου υπουργών Ενέργειας είναι μία πολιτική συμφωνία στο πακέτο προτάσεων της Κομισιόν, στις οποίες περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός για κοινές αγορές αερίου, η ταχύτερη αδειοδότηση των ΑΠΕ και ο περιορισμός της ημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών.

Η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο αέριο θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη συμφωνίας. «Απελευθερώσαμε κάποιες από τις πιο συναισθηματικές αντιδράσεις σήμερα και αυτός είναι ο λόγος που αναμένουμε οι συζητήσεις σήμερα να είναι μάλλον έντονες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης και προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών, Γιόζεφ Σικέλα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αναμένεται σήμερα συμφωνία για την πρόταση σχετικά με το πλαφόν. Θα γίνει σήμερα μία πρώτη συζήτηση, η οποία θα συνεχισθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, οι χώρες που θέλουν ένα ισχυρότερο πλαφόν μπορεί να επιδιώξουν να μπλοκάρουν το συνολικό πακέτο των προτάσεων της Κομισιόν, αν δεν ικανοποιηθεί η θέση τους.

«Ειλικρινά ελπίζω ότι οι χώρες – μέλη θα καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και ισχυρότερη αλληλεγγύη – οι συζητήσεις έως τώρα έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τα μέτρα αυτά. Μία πολιτική συμφωνία θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον.

Αν σου άρεσε κάνε