Παρών και ο Τσίπρας στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση

Παρών και ο Τσίπρας στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:50 Δημιουργία 09/11/22, 11:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα συμμετέχει το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη σημερινή μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η Κουμουνδούρου ποντάρει στο ότι η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων θα στείλει το μήνυμα κατάρρευσης της κυβέρνησης: «Η ακρίβεια Μητσοτάκη τσακίζει τους εργαζόμενους και φτωχοποιεί την κοινωνία. Είναι επιλογές της κυβέρνησης η ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια στην ενέργεια, οι υψηλοί έμμεσοι φόροι σε τρόφιμα και καύσιμα, η απορρύθμιση της εργασίας, η εργοδοτική ασυδοσία κι ο εργασιακός μεσαίωνας», τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητά αύξηση μισθών και ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων, ισχυρές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση των «αντεργατικών» νόμων Μητσοτάκη- Χατζηδάκη.

Στα άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και της κοινωνίας συμπεριλαμβάνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση:

-Την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και την ανάκτηση του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

-Την αποσύνδεση της τιμής χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου (μοντέλο Ιβηρικής).

-Τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.

-Τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

-Την επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

-Την προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων συμπολιτών μας.

-Τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ.

-Τη μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

-Τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

-Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και το μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ετησίως στους μισθούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

«Μέσα σε όλα αυτά απειλείται και η ίδια η Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενορχηστρώνει ένα παρακρατικό σύστημα παρακολούθησης πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, σαν να είναι η χώρα κτήμα του από οικογενειακή κληρονομιά. Η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικώς κρίσιμη φάση. Ήρθε η ώρα οι πολίτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση πως η ανοχή μας εξαντλήθηκε. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα την βγάλει από τα αδιέξοδα της οικονομικής ανέχειας και της δημοκρατικής εκτροπής», υπογραμμίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν σου άρεσε κάνε