Μητσοτάκης: «Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας»

Μητσοτάκης: «Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:48 Δημιουργία 08/11/22, 11:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ελλάδα έχει στόχο να γίνει ο βασικός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας και συνεργάζεται με την Αίγυπτο εκπονώντας σχέδια για κατασκευή υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συνδέσεων με την Αφρική, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα παρατείνει τη χρήση άνθρακα για δύο έως τρία χρόνια, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια να απομακρυνθεί από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του διεθνούς πρακτορείου.

«Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγέας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην κεντρική Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός. «Μιλάμε με τους Αιγύπτιους για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Αφρική με την Ελλάδα και θα μεταφέρει 3GW πράσινης ενέργειας που θα παράγονται από 10 GW εγκατεστημένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) που αναπτύσσει η εταιρεία ELICA SA του Ομίλου Κοπελούζου, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP 27, σε εκδήλωση στο περίπτερο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, του Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας Rossen Hristov και του Harry-Boyd Carpenter, Διευθύνοντος Συμβούλου για την Κλιματική Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρηματικής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου, Γιάννης Καρύδας ανέφερε ότι η εταιρεία με γρήγορο αλλά προσεκτικό σχεδιασμό που λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους ενός τόσο σύνθετου γεωπολιτικά έργου, προετοιμάζει μια τεράστια επένδυση στον τομέα της πράσινης ενέργειας, δημιουργώντας στην ουσία νέα δεδομένα στον χάρτη της ενέργειας στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη.

Όπως τονίστηκε στη θεματική παρουσίαση, ο «GREGY- Elica Interconnector», με προϋπολογισμό 3.5 δισ. ευρώ, θα συμβάλλει καθοριστικά στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο, καθώς το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τις δύο χώρες θα μεταφέρει 100% πράσινη, καθαρή και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Τα 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο και θα μπορούν να αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώνουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

«Πρόκειται για ένα έργο το οποίο συνάδει πλήρως με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε νευραλγικό κόμβο «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το έργο GREGY αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για την Ν.Α. Ευρώπη και υποστηρίζει πλήρως την πολιτική της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενεργειακών διαδρόμων, και μάλιστα πράσινων, Βορρά-Νότου διασυνδέοντας τα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης με την Βόρεια Αφρική», αναφέρει η εταιρεία.

Αν σου άρεσε κάνε