Ερώτηση 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για αισχροκέρδεια στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

Ερώτηση 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για αισχροκέρδεια στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:29 Δημιουργία 03/11/22, 17:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για την αισχροκέρδεια στην αγορά του φυσικού αερίου, κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου

Στην ερώτησή τους οι 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν την αυθαιρεσία που φτάνει σε σημείο ασυδοσίας εκ μέρους των ενεργειακών εταιρειών και τα αθέμιτα κέρδη εις βάρος των καταναλωτών φυσικού αερίου, εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να μην υπάρχει κανένας έλεγχος της ενεργειακής αγοράς.

Σύμφωνα με καταγγελίες, καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες χρεώσεις, για χρήση φυσικού αερίου που δεν έγινε ποτέ, στους «έναντι» λογαριασμούς της περιόδου Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2022.

Συγκεκριμένα λογαριασμοί φυσικού αερίου για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2022 εμφανίζουν εκτιμήσεις κατανάλωσης της τάξης των 90 κυβικών για τη συγκεκριμένη περίοδο, όταν οι λέβητες φυσικού αερίου είναι κλειστοί και οι αντίστοιχοι μετρητές δεν δείχνουν κατανάλωση μεγαλύτερη από 5 έως 8 κυβικά.

Αποτέλεσμα, η υπερβολική επιβάρυνση των καταναλωτών λόγω και των υψηλότατων τιμών φυσικού αερίου και των χαμηλών έως μηδενικών κυβερνητικών επιδοτήσεων για θερινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υπόσχεται και εξαγγέλλει επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο, αλλά οι καταναλωτές λαμβάνουν υψηλούς λογαριασμούς χωρίς επιδότηση και χωρίς να έχουν κατανάλωση!

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές από στοιχεία των λογαριασμών φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη προκύπτει ότι σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης η τιμή χρέωσης των καταναλωτών φυσικού αερίου ήταν:

-Σεπτέμβριος 2020: 0,0121 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα

-Σεπτέμβριος 2021: 0,0512 (αύξηση ως προς το 2020 326% πολύ πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας)

-Ιανουάριος 2022: 0,1304 (αύξηση ως προς το 2020 977% πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας)

-Σεπτέμβριος 2022: 0,2409 (αύξηση ως προς το 2020 1.891%, 20πλασιασμός των τιμών και χωρίς επιδότηση).

Αυτό, ενώ την ίδια περίοδο (για το 2021) η δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας Φυσικού Αερίου, με διοίκηση που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει παρουσιάσει δεκαπλασιασμό των κερδών προ φόρων σε σχέση με το 2020, εις βάρος πάντα των καταναλωτών.

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες θα προβεί το ΥΠΕΝ για να προστατευθούν οι καταναλωτές από τις αδιαφανείς και συνεπαγόμενες πρόσθετες επιβαρύνσεις καθώς και εάν θα διακοπεί η παροχή αερίου στους καταναλωτές που έχουν παραλάβει αυτές τις άδικες και εξωφρενικές χρεώσεις και δεν μπορούν να τις πληρώσουν και δικαίως διαμαρτύρονται.

Ρωτούν τέλος, εάν η ΡΑΕ διερευνά καταγγελίες καταναλωτών για το ζήτημα των αναδρομικών χρεώσεων δικτύου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021 και ποιο το αποτέλεσμα και εάν η Αρχή θα διερευνήσει την ύπαρξη υπερκερδών στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Αν σου άρεσε κάνε