Και τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα των επαφών Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα

Και τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα των επαφών Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:52 Δημιουργία 02/11/22, 20:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είναι σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΝΑΤΟ ο βασικός στόχος της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία από τις 3 ως τις 5 Νοεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Θα έχει προηγηθεί, οι συναντήσεις του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Υπουργό 'Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς και με ανώτερους τούρκους αξιωματούχους, αύριο Πέμπτη.

Κύριος στόχος των συναντήσεων αυτών είναι, σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, η περαιτέρω προσπάθεια του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, να πείσει την 'Αγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις που έχει κατά κύριο λόγο έναντι της Σουηδίας και κατά δεύτερο έναντι της Φινλανδίας, για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων, μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει τις διαδικασίες για την προσχώρηση των δύο Σκανδιναβικών χωρών, αν και στην περίπτωση της Ουγγαρίας εκτιμάται ότι, έστω και με αργούς ρυθμούς, θα ολοκληρωθεί η επικύρωση πριν από το τέλος του έτους. Σημειώνεται, επίσης, ότι η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ έρχεται να προστεθεί στις επισκέψεις των υπουργών εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην 'Αγκυρα. Αν και οι δύο Σκανδιναβικές χώρες έχουν ήδη ικανοποιήσει, με διαβεβαιώσεις, το αίτημα της 'Αγκυρας ως προς την άρση οποιουδήποτε μέτρου περιορισμού εξοπλισμών, η 'Αγκυρα συνεχίζει να ζητά την έκδοση ατόμων που θεωρεί τρομοκράτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Παράλληλα με αυτόν τον κύριο στόχο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην 'Αγκυρα, εκτιμάται από νατοϊκούς κύκλους ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα θέσει το θέμα των ελληνοτουρκικών και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, η οποία προκαλείται από τις επιθετικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για αμφισβήτηση κυριαρχικών εδαφών της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε και στην πρόσφατη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Υπουργός 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, μετά από αίτημα του τελευταίου. Κατά τους ίδιους κύκλους, μένει να αποδειχθεί αν ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ όντως θα τηρήσει τέτοια γραμμή κατά την επίσκεψή του, όπως και κατά πόσον αυτό θα έχει και οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Αν σου άρεσε κάνε