Ο «διάβολος στις λεπτομέρειες» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο «διάβολος στις λεπτομέρειες» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:55 Δημιουργία 25/10/22, 18:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε νέα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου παραπέμφθηκε η έγκριση των μέτρων για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου καθώς το συμβούλιο υπουργών που συνεδρίασε σήμερα δεν έλαβε σχετικές αποφάσεις.

Όπως δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιόζεφ Σικέλα, για το θέμα του πλαφόν στην τιμή του αερίου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σικέλα είπε ότι οι υπουργοί στήριξαν την επιβολή ενός δυναμικού πλαφόν για την αποφυγή μεγάλων μεταβολών των τιμών στις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ υπήρξε συμφωνία και για τις κοινές αγορές από τα κράτη – μέλη.

Ο κ. Σικέλα είπε ότι από αρκετές χώρες – μέλη ζητήθηκε να υπάρξουν μέτρα για τη στήριξη της βιομηχανίας, ενώ διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά θα αφορούν στην παράταση του ισχύοντος προσωρινού πλαισίου για την κρίση έως τουλάχιστον το τέλος του 2023, με την Κομισιόν να εξασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού.

Η Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον σημείωσε ότι το δυναμικό πλαφόν, το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί έως ότου υιοθετηθεί ένας νέος δείκτης τιμών για το LNG, θα πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια των προμηθειών.

Αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή του αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Επίτροπος είπε ότι χρειάζεται περαιτέρω εξέταση, ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία που υπήρξε στο Συμβούλιο ήταν λιγότερο φιλόδοξη σε σχέση με τις προτάσεις της Κομισιόν, ωστόσο έγινε ένα ακόμη βήμα.

Αν σου άρεσε κάνε