Αχτσιόγλου: «Σαφές, κοστολογημένο και κρυστάλλινο το πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ»

Αχτσιόγλου: «Σαφές, κοστολογημένο και κρυστάλλινο το πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:09 Δημιουργία 23/09/22, 20:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δηλώσεις σχετικά με το πρόγραμμα που κατέθεσε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε η τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έφη Αχτσιόγλου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει ένα πρόγραμμα σαφές, κοστολογημένο και κρυστάλλινο. Εχει χαμένους, μιλήσαμε για αύξηση του φόρου στα υψηλά μερίσματα, μιλήσαμε για πραγματική φορολόγηση υπερκερδών σειράς τομέων της ενέργειας. Έχει και κερδισμένους, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, που μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες από την κρίση που περνάμε σήμερα», δήλωσε συγκεκριμένα η κυρία Εφη Αχτσιόγλου στο Newsbomb.gr.

Στη συνέχεια η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα λειτουργεί με στρεβλό και ολιγοπωλιακό τρόπο, με αισχροκέρδεια την οποία η κυβέρνηση επιδοτεί. Ο μηχανισμός που θέσπισε, μετά από έναν χρόνο, δεν είναι μηχανισμός πλαφόν, αφήνει τεράστιο περιθώριο κέρδους στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάει για πλαφόν στην τιμή και στο ποσοστό κέρδους και για αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις ενέργειας να μην έχουν κανέναν επιχειρηματικό κίνδυνο και να μεταβιβάζουν το 99% των διακυμάνσεων των τιμών στον καταναλωτή». Και παράλληλα, τόνισε: «μιλάμε για παρέμβαση σε κρίσιμους έμμεσους φόρους, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα».

Η κυρία Αχτσιόγλου επισήμανε ότι κατά «7 δισ. είναι αυξημένα τα φορολογικά έσοδα στο 8μηνο του 2022, αυτά είναι χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες σε φόρους, δεν έπεσαν από τον ουρανό. Τα έσοδα από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή είναι πάνω κατά 60% και από ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά 25%, δεν τα έχει φέρει η ανάπτυξη που είναι στο 7%, τα έχει φέρει η ακρίβεια που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην χτυπήσει».

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δημοσιονομικό κόστος 5,6 δισ., πολύ κοντά δημοσιονομικά στο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης», όμως «ο κ. Σταϊκούρας το υπερκοστολογεί αθροίζοντας 12 δισ. ως επιδότηση στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, ενώ εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο και αφαιρεί τα έσοδα που προβλέπουμε από τη φορολόγηση των υπερκερδών στους τομείς της ενέργειας συνολικά».

Αναφερόμενη στην ανάγκη επαναφοράς της ΔΕΗ στον έλεγχο του Δημοσίου, η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «κρατικοποιήσεις πρέπει γίνονται όταν το κοινωνικό αγαθό δεν διασφαλίζεται ως τέτοιο και αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η εταιρεία που θα έπρεπε να είναι πυλώνας για την κοινωνική πολιτική στην ενέργεια αυτή την περίοδο, πρωτοστατεί στις αυξήσεις των τιμών και στη σώρευση υπερκερδών».

Σημείωσε, τέλος, ότι «η ΝΔ ως αντιπολίτευση ψήφισε τη 13η σύνταξη που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ψέματα ότι θα τη διατηρήσει και όταν έγινε κυβέρνηση την έκοψε, όπως έκοψε και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τα οποία ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει ότι δεν θα τα πάρουν. Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ για ειλικρίνεια».

Αν σου άρεσε κάνε