Δεν κρύβεται η... τσαντίλα των Τούρκων, νέες προκλήσεις και από Τσαβούσογλου

Δεν κρύβεται η... τσαντίλα των Τούρκων, νέες προκλήσεις και από Τσαβούσογλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:03 Δημιουργία 13/09/22, 16:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, αυτή τη φορά για τα περί στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και του ζητήματος των υφαλοκρηπίδων, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν μπορείς να στρατιωτικοποιείς αυτά τα νησιά, αδελφέ. Όταν τα στρατιωτικοποιείς, παραβιάζεις τη συμφωνία που δόθηκε υπό αυτόν τον όρο. Μιλήστε μου στη γλώσσα του νόμου. Μην πας και συκοφαντείς δεξιά και αριστερά, μην λες ψέματα, μην γίνεσαι εργαλείο των άλλων» δήλωσε προκλητικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, παίρνοντας την σκυτάλη των προκλήσεων από τον συμπατριώτη του υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τις σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι καθήκον και δικαίωμά μας» δήλωσε, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους.

«Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων ενώ προστατεύει ταυτόχρονα τα δικά της συμφέροντα. Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην υφαλοκρηπίδα μας και στο Αιγαίο. Αφού καθορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανένα πλοίο να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας. Η "'ελληνική Κύπρος" και η Ελλάδα θέλησαν να φέρουν τα πλοία τους ή τα πλοία άλλων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας εννέα φορές τον τελευταίο έναν χρόνο, δεν τους το επιτρέψαμε. Προστατεύουμε αυτά τα μέρη» είπε επίσης ο Τούρκος υπουργός.

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Αθήνα για «διπρόσωπη διπλωματία» και «προκλητικές ενέργειες»

«Παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας, δυστυχώς, η γειτονική Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση με ορισμένες προκλητικές ενέργειες και ρητορική. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό» είπε ο Ακάρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα την Τρίτη.

Ο Ακάρ υποστήριξε επίσης ότι οι Έλληνες πολιτικοί κατηγορούν την Τουρκία για επιθετικότητα.

«Τι είναι αυτό αν όχι υποκρισία; Για αυτό ρωτάμε, δεν έχουν καθρέπτες στα σπίτια τους; Αν κοιτάξουν στον καθρέπτη, μπορεί να δουν την αλήθεια και να ντραπούν» υποστήριξε ο Ακάρ, επιμένοντας ότι η Αθήνα κάνει τα πάντα για να «εκμεταλλευτεί και να διαστρέψει κάθε γεγονός» και να επηρεάσει τρίτα πρόσωπα με «ψέματα και συκοφαντίες».

«Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι λάθος να πει κάποιος πως ακολουθείται διπρόσωπη πολιτική. Υπάρχει διπρόσωπη πολιτική» δήλωσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία έχει ζητήσει να ανοίξει ο διάλογος για να επιλυθούν ειρηνικά τα διμερή προβλήματα.

Μάλιστα, για πολλοστή φορά, ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για στρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Παραχωρήθηκαν τα νησιά όμως υπάρχουν κάποια καθεστώτα σχετικά με τα νησιά τα οποία πρέπει να αποστρατιωτικοποιημένα. Κι όμως τα στρατιωτικοποιούν. Συμβαίνει το πιο περίεργο πράγμα στον κόσμο. Όσα είναι τα χωρικά ύδατα τόσο πρέπει να είναι ο εναέριος χώρος. Όμως λένε όχι και δηλώνουν πως τα χωρικά τους ύδατα είναι 6 μίλια, αλλά ο εναέριος χώρος 10 μίλια. Αυτό δεν γίνεται κατανοητό και κανένας λογικός δεν το αποδέχεται» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Κλείνοντας, προχώρησε σε ένα ακόμη «κρεσέντο» προκλητικότητας ο κ. Ακάρ… προτρέποντας την Ελλάδα να διδαχθεί από την ιστορία.

«Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να πουν διάφορα στα αυτιά σας. Έχετε δει στην ιστορία, ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλάβετε το ίδιο πράγμα. Να είστε ξύπνιοι».

Οι δηλώσεις των δύο τούρκων υπουργών έρχονται μόλις μια ημέρα μετά από την ένθερμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την παράδοση δύο νέων F-16 στην Αθήνα, συγκυρίες που έχουν εμφανώς προκαλέσει δυσφορία στην Άγκυρα.

Αν σου άρεσε κάνε