H «διακήρυξη»  του Παρισιού προκάλεσε την οργή της Τουρκίας

H «διακήρυξη» του Παρισιού προκάλεσε την οργή της Τουρκίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:30 Δημιουργία 13/09/22, 12:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τον έντονο εκνευρισμό της Άγκυρας έχει προκαλέσει η ξεκάθαρη στήριξη του προέδρου της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε σήμερα την Αθήνα για «διπρόσωπη διπλωματία» και «προκλητικές ενέργειες»

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού έρχονται μόλις μια ημέρα μετά από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την παράδοση δύο νέων F-16 στην Αθήνα -δύο συγκυρίες που έχουν εμφανώς προκαλέσει δυσφορία στην Άγκυρα.

«Παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας, δυστυχώς, η γειτονική Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση με ορισμένες προκλητικές ενέργειες και ρητορική. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό» είπε ο Ακάρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα την Τρίτη.

Ο Ακάρ υποστήριξε επίσης ότι οι Έλληνες πολιτικοί κατηγορούν την Τουρκία για επιθετικότητα.

«Τι είναι αυτό αν όχι υποκρισία; Για αυτό ρωτάμε, δεν έχουν καθρέπτες στα σπίτια τους; Αν κοιτάξουν στον καθρέπτη, μπορεί να δουν την αλήθεια και να ντραπούν» υποστήριξε ο Ακάρ, επιμένοντας ότι η Αθήνα κάνει τα πάντα για να «εκμεταλλευτεί και να διαστρέψει κάθε γεγονός» και να επηρεάσει τρίτα πρόσωπα με «ψέματα και συκοφαντίες».

«Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι λάθος να πει κάποιος πως ακολουθείται διπρόσωπη πολιτική. Υπάρχει διπρόσωπη πολιτική» δήλωσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία έχει ζητήσει να ανοίξει ο διάλογος για να επιλυθούν ειρηνικά τα διμερή προβλήματα.

Μάλιστα, για πολλοστή φορά, ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για στρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Παραχωρήθηκαν τα νησιά όμως υπάρχουν κάποια καθεστώτα σχετικά με τα νησιά τα οποία πρέπει να αποστρατιωτικοποιημένα. Κι όμως τα στρατιωτικοποιούν. Συμβαίνει το πιο περίεργο πράγμα στον κόσμο. Όσα είναι τα χωρικά ύδατα τόσο πρέπει να είναι ο εναέριος χώρος. Όμως λένε όχι και δηλώνουν πως τα χωρικά τους ύδατα είναι 6 μίλια, αλλά ο εναέριος χώρος 10 μίλια. Αυτό δεν γίνεται κατανοητό και κανένας λογικός δεν το αποδέχεται» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Κλείνοντας, προχώρησε σε ένα ακόμη «κρεσέντο» προκλητικότητας ο κ. Ακάρ… προτρέποντας την Ελλάδα να διδαχθεί από την ιστορία.

«Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να πουν διάφορα στα αυτιά σας. Έχετε δει στην ιστορία, ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλάβετε το ίδιο πράγμα. Να είστε ξύπνιοι».

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι

«Μαζί πιο ισχυροί»: με τις τρεις αυτές λέξεις κωδικοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη σημασία της χθεσινής συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν -ένα τετ α τετ κατά τη διάρκεια του οποίου επαναβεβαιώθηκαν οι στενές συμμαχικές σχέσεις της Αθήνας με το Παρίσι και εστάλη ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα απαντά με συντονισμένες κινήσεις στην προκλητική τουρκική ρητορική, η οποία έχει υιοθετηθεί πλέον όχι μόνο από τον κ. Ερντογάν αλλά και ολόκληρη την κυβέρνησή του.

Η ελληνική κυβέρνηση αφενός εστιάζει σε μια σειρά διπλωματικών επαφών – στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η συνάντηση με τον κ. Μακρόν- και αφετέρου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί πως χθες έγινε η τελετή παράδοσης των πρώτων δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας, εξέλιξη που αναμφίβολα παρακολούθησαν με ενόχληση στην Άγκυρα.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι έλαβε χώρα την ίδια ακριβώς ημέρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι έχει «φαγούρα» και καλώντας την να «μαζέψει τα μυαλά της» και να μη γίνεται όργανο άλλων.

Σε αυτή τη νέα πρόκληση, όπως και πολλές άλλες παλαιότερες, η κυβέρνηση εκπέμπει συντονισμένα το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο με επιχειρήματα.

Μάλιστα, πολλάκις τονίζεται μέσω επίσημων τοποθετήσεων ότι η Αθήνα έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο.

Ωστόσο, τόσο ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά όσο και η κυβέρνησή του εμφανίζονται ανυποχώρητοι όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν θα συναντηθούν και την επόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, όπου θα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τις διμερείς συναντήσεις που θα έχει αλλά θεωρείται απίθανο μέχρι στιγμής να συναντηθεί είτε με τον Έλληνα πρωθυπουργό είτε με τον Γάλλο πρόεδρο.

Αν σου άρεσε κάνε