Ελληνική διαφωνία με το πλαφόν στο ρωσικό αέριο και αντιπρόταση για ανώτατο όριο συνολικά

Ελληνική διαφωνία με το πλαφόν στο ρωσικό αέριο και αντιπρόταση για ανώτατο όριο συνολικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:07 Δημιουργία 08/09/22, 15:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κατά της επιβολής πλαφόν στην τιμή αποκλειστικά του ρωσικού αερίου που έρχεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών και υπέρ μιας συνολικότερης λύσης με ανώτατο όριο σε όλη την αγορά φυσικού αερίου μέσω του Ολλανδικού χρηματιστηρίου ενέργειας TTF τάσσεται η Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ενέργειας «η Ελλάδα δεν είναι υπέρ της πρότασης για επιβολή πλαφόν τιμής μόνο στο ρωσικό αέριο, αλλά θα επαναδιατυπώσει την πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και μήνες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα ανώτατο όριο τιμής στο TTF, που θα επηρεάσει συνολικά τις τιμές στην αγορά φυσικού αερίου».

Με αυτή τη θέση αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας ο οποίος θα αντιταχθεί αύριο στην επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, κίνηση που, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να οδηγήσει σε συνολική διακοπή των ροών προς την Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η επιβολή πλαφόν ειδικά στο ρωσικό αέριο είναι μια κίνηση κυρίως πολιτικής σημασίας που στόχο έχει να πιέσει την Μόσχα στο μέτωπο του πολέμου με την Ουκρανία, χωρίς όμως επί της ουσίας να εξομαλύνει την κατάσταση στην αγορά, καθώς ενέχει και δυο βασικούς κινδύνους: Αφενός να αυξηθούν εν τέλει οι τιμές του φυσικού αερίου στις άλλες αγορές και αφετέρου να διακοπούν και οι ροές στον Turkstream μετά τον Nord Stream εφόσον προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο, κάτι που θα έβαζε σε μεγάλες ενεργειακές περιπέτειες την Ελλάδα, η οποία πορμηθεύεται ρωσικό αέριο αδιάλλειπτα μέσω του Turkstream όλη αυτή την περίοδο μέχρι και σήμερα.

Πηγές του υπουργείου Ενέργειας σημειώνουν με έμφαση πως η μόνη λύση είναι «να εξορθολογιστεί η τιμή του TTF», διατυπώνοντας την εκτίμηση πως το πλαφόν στο ρωσικό αέριο είναι αμφιλεγόμενο μέτρο που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα γίνεται έτσι άλλη μια χώρα που προστίθεται στον κατάλογο των χωρών που διαφοροποιούν την πολιτική τους σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν. Υπενθυμίζεται πως η Τσεχία που έχει και την προεδρία της Ε.Ε. ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, ότι διαφωνεί με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο και όχι μια αποτελεσματική λύση. Την σκυτάλη της ίδιας στάσης πήραν σήμερα και άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, η Σλοβακία και πλέον και η Ελλάδα. Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι «σκεπτική» σχετικά με την ιδέα.

Αν σου άρεσε κάνε