Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Χωρίς δημοσιοποίηση πρακτικών οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής

Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Χωρίς δημοσιοποίηση πρακτικών οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:43 Δημιουργία 07/09/22, 17:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κεκλεισμένων των θυρών και με πλήρη μυστικότητα θα διεξάγονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μη δημοσιοποιούνται και να μην διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων, ωστόσο οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, σε ειδική αίθουσα όπου θα φυλάσσονται για λόγους διασφάλισης του απορρήτου.

Τα κόμματα της μειοψηφίας πρότειναν οι συνεδριάσεις να μην μεταδίδονται μεν από το Κανάλι της Βουλής, όμως τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται, αφού πρώτα το προεδρείο ή η Επιτροπή αποφασίζει να παραλείπει από τη δημοσίευση αναφορές σε απόρρητες εθνικές πληροφορίες.

Επίσης, αποφασίσθηκε οι εργασίες της Επιτροπής να διεξάγονται τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν και αύριο στις 9 το πρωί, όπου θα τεθεί το θέμα της δυνατότητας επίκλησης από τους μάρτυρες του απορρήτου σε στοιχεία ή πληροφορίες που τους ζητούνται και αφορούν την ΕΥΠ.

Επίσης, στην αυριανή συνεδρίαση τα κόμματα θα καταθέσουν τις πρώτες προτάσεις τους για τα πρόσωπα που θέλουν να κληθούν για εξέταση στην Επιτροπή.

Τζανακόπουλος: Επιχείρηση συγκάλυψης

«Δυστυχώς οι διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής δεν ξεκίνησαν καλά, δεν ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πώς «οι αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και σύσσωμης της αντιπολίτευσης για πολιτικομματικό προεδρείο, αλλά και η πρωτοφανής απόφαση να μην διανέμονται καν τα πρακτικά των συνεδριάσεων στους βουλευτές και τις βουλεύτριες μέλη της εξεταστικής επιτροπής, αποτελούν συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης.

Έρχονται σε συνέχεια των αδιανόητων χθεσινών δηλώσεων της κ. Μπακογιάννη που στην πραγματικότητα απείλησε ευθέως όποιον μάρτυρα καταθέσει την αλήθεια και βοηθήσει στη διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης με δεκαετή φυλάκιση.

Αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θέλει να χυθεί άπλετο φως, αλλά θέλει να καλύψει με απόλυτο σκοτάδι τη σκοτεινή αυτή ιστορία που τον εμπλέκει ευθέως και για την οποία έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη».

Καραθανασόπουλος: Οι συνεδριάσεις πρέπει να είναι δημόσιες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε πως η θέση του κόμματός του είναι ότι: «Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής πρέπει να είναι δημόσιες. Σχετίζονται με συγκεκριμένα δικαιώματα και ελευθερίες, που αφορούν όλο το λαό, καθώς, το απόρρητο των επικοινωνιών και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι έκφραση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, δηλαδή της προσωπικής ζωής του καθενός και της καθεμιάς».

Σημείωσε πως «οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής θα πρέπει να είναι δημόσιες υπό την έννοια του να δίνονται άμεσα τα πρακτικά προς μελέτη. Μάλιστα, η δημοσιότητα θα συμβάλει και στην καλύτερη διερεύνηση».

Σχετικά με την δυνατότητα επίκλησης του απορρήτου από μάρτυρες ή στοιχεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει ότι «το απόρρητο ισχύει μόνο στις περιπτώσεις, οι οποίες και εξετάζονται κατά περίπτωση από την Εξεταστική Επιτροπή, που αφορούν αποκλειστικά το στρατιωτικό απόρρητο. Ειδικότερα, για την επίκληση του απορρήτου από τους εξεταζόμενους μάρτυρες».

Τα δύο αντικείμενα της εξεταστικής

Πρώτο, αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής είναι η διερεύνηση παραλείψεων, καταχρήσεων κ.ο.κ. από πλευράς της ΕΥΠ και άλλων κρατικών οργάνων που προσβάλλουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα (απόρρητο επικοινωνιών αρ. 19 Σ, προστασία προσωπικών δεδομένων αρ, 9Α Σ κ.λ.π). Επομένως, η επίκληση του απορρήτου εμποδίζει τη σε βάθος διερεύνηση και άρα την ουσιαστική υλοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τελικά την αποκάλυψη της αλήθειας στον ελληνικό λαό.

Δεύτερο, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών (αρ 145 παρ. 2 του ΚτΒ). Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται ρητά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ότι ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών μπορεί να ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος 2225/1994. Κατ' επέκταση, εφόσον η εξεταστική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητά η ίδια την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου ενώπιόν της.

Τρίτο, αντίστοιχα έχει δικαίωμα να λάβει γνώση και σχετικού κρίσιμου υλικού δικογραφιών που έχουν ήδη σχηματιστεί, χωρίς να μπορεί να γίνεται ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής επίκληση της αρχής της μυστικότητας της ανάκρισης».

Αν σου άρεσε κάνε