ΥΠΕΞ: «Μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» οι επιστολές Τσαβούσογλου

ΥΠΕΞ: «Μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» οι επιστολές Τσαβούσογλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:42 Δημιουργία 07/09/22, 12:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε τέτοιο βαθμό που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και πλέον κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας» χαρακτήρισαν διπλωματικές πηγές τις επιστολές της Τουρκίας σε διεθνείς οργανισμούς και σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, οι επιστολές αυτές, «επαναλαμβάνουν ad nauseam τις πάγιες, ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις» της γειτονικής χώρας, οι οποίες, «ουδεμία βάση έχουν, αντιθέτως αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνισαν πως η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

«Το γεγονός ότι η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τους αποδέκτες της [ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ] "να συνεισφέρουν στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Αιγαίο ενθαρρύνοντας την Ελλάδα να αποφεύγει την κλιμάκωση της ρητορικής και σχετικών ενεργειών, καθώς και να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου", μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί» σχολίασαν.

Καταλήγοντας υπενθύμισαν τις σχετικές επισημάνσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος στη διάρκεια της συνάντησής του με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά ανέφερε πως: «Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως και επανειλημμένα ότι: "τα νησιά [του Αιγαίου βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή", η Τουρκία "μπορεί να έρθει νύχτα" να τα καταλάβει και ότι " η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας. Δεν είναι συνομιλητής της"».

Αν σου άρεσε κάνε