Απάντηση Δένδια σε Ακάρ: «Δεν παρασυρόμαστε σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκουμε ρητορική όξυνση»

Απάντηση Δένδια σε Ακάρ: «Δεν παρασυρόμαστε σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκουμε ρητορική όξυνση»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:18 Δημιουργία 26/08/22, 15:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επίσημη επίσκεψη στην Κροατία πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στις δηλώσεις τοπυ υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση: δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση, δεν πιστεύει σε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων».

Στη συνέχεια της δήλωσής του ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει μια σαφή αντίληψη βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, στην ειρήνη και τη σταθερότητα» και συνέχισε λέγοντας: «Δεν πρόκειται εμείς να διολισθήσουμε προκαλούμενοι σε μια ρητορική όξυνση. Δεν μας αφορούν αυτά τα πράγματα. Ανήκουν σε άλλους αιώνες, σε άλλες εποχές, σε αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δεν μας αγγίζουν».

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ, προσκεκλημένος του Κροάτη υπουργού Εξωτερικών, για να απευθυνθεί στη Σύνοδο των Πρέσβεων, Γενικών Προξένων και Στρατιωτικών Ακολούθων.

Όπως ανέφερε, η παρουσία του στο Ζάγκρεμπ και η μετέπειτα ακρόαση από τον Κροάτη Πρόεδρο δείχνει τις στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κροατίας.

«Είμαστε περήφανοι γιατί φέτος γιορτάζουμε τα 30 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, μια ιστορία επιτυχίας, αυτό που λέγεται "success story", στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια», σημείωσε.

«Με την Κροατία προσπαθούμε μαζί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, για να φέρουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είμαστε συνέταιροι και φίλοι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο EUMED9. Και φέτος καλωσορίζουμε την Κροατία και στην Ευρωζώνη και ελπίζουμε γρήγορα και στη ζώνη Σένγκεν», πρόσθεσε.

«Η Κροατία είναι μια χώρα με την οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού και με παρόμοια κατεύθυνση, με κοινή αντίληψη για τις μεγάλες προκλήσεις που η περιοχή μας και η ανθρωπότητα έχουν μπροστά τους», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε